Maandag 22/6, 13.35 – één
Alle weergoden nog aan toe: er staat vanaf dit jaar potverdikke een dak op Wimbledons Centre Court! What’s next: fluoroze outfits op de banen en hotdogs met mosterd op Henman Hill? Zo’n vaart zal het wel niet lopen, toch niet volgens Sporzajournaliste Inge Van Meensel, die ook dit jaar klaarstaat om de wedstrijden op het heilige gras gretig te becommentariëren. ‘Wees gerust: Wimbledon blijft Wimbledon.’
Nochtans betekent dat nieuwe dak toch een grote verandering?
Inge Van Meensel: Wimbledon treedt eindelijk de 21e eeuw binnen. Meer nog: plots neemt het een voorsprong op de andere Grand Slams. (Lacht) Het dak ís revolutionair, geloof me. Het is een prachtige constructie van lichtdoorlatend materiaal, zodat je nooit het gevoel krijgt opgesloten te zitten. Vooral de tv-zenders en -kijkers zullen er trouwens bij winnen, want alle regen ten spijt zal er nu op elk moment toch minstens één match gespeeld worden.
Zijn de spelers er eigenlijk tevreden mee?
Van Meensel: Enkel Kim Clijsters, Tim Henman, Steffi Graff en André Agassi hebben al onder het dak gespeeld, tijdens de plechtige inhuldiging van het vernieuwde Centre Court. Kim klonk alvast enthousiast, en ze wist ons nog te vertellen dat ook de spelersfaciliteiten erop vooruitgegaan zijn. Toch mag de invloed niet overschat worden: het blijft één overdekte court, als het vijf dagen aan een stuk regent, komt het speelschema nog steeds in het gedrang.
En hoe zit het met de andere tradities op Wimbledon?
Van Meensel: De witte kledij, aardbeien en paarse bloemen blijven, zo zijn de Britten ook wel. De geschiedenis hangt er in de lucht. Elke Grand Slam heeft zijn eigen karakter: de Australian Open is superrelaxed, Roland Garros is een en al chaos, de US Open is gigantisch groot en van Wimbledon word je gewoon stil. Dit tornooi heeft iets speciaals. Agassi verwoordde het mooi bij de inhuldiging: ‘Het is zo zeldzaam dat er op Wimbledon iets verandert, dat ik er gewoon bij moest zijn.’
De charme blijft?
Van Meensel: Tuurlijk! Er gelden veel strengere regels dan op andere Grand Slams en toch schik je je er als vanzelf naar. Dat zie je ook aan het publiek: op Roland Garros durven de vips tijdens de games wat rond te wandelen, terwijl het op Wimbledon haast als een misdaad beschouwd wordt om eventjes te hoesten. Eerst klonk er nog wat gemor over de geplande dakwerken – ze hebben er ook heel lang over gedaan om de knoop door te hakken – maar ik denk niet dat die mythische sfeer zal veranderen.
We zouden het in al die architecturale commotie haast vergeten, maar durf je je aan een pronostiek te wagen?
Van Meensel: Goh, na zo’n onvoorspelbare Roland Garros hoop ik ook in Wimbledon op veel emoties en verrassingen. Laat ik maar Roger Federer en de zusjes Williams als mijn favorieten noemen. En wat de Belgen betreft: Dick Norman gaat samen met zijn partner het dubbeltornooi winnen, want hij heeft zelf gezegd dat Wimbledon hem beter ligt dan Roland Garros. (Lacht) Bij onze andere landgenoten zal het vooral hopen op verrassingen worden.
Barbara De Coninck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier