Acteur, muzikant, bendelid, bon vivant en rondborstige persoonlijkheid Wim Opbrouck is deze zomer ook curator van Theater aan Zee in Oostende. Enkelen van zijn persoonlijke helden? Louis de Funès, Tommy Cooper en Ken Loach.

* Je bent samen met Stijn Meuris curator van Theater Aan Zee. Ben je fan van Monza?

Absoluut, ik volg Stijn al sinds zijn Noordkaapjaren. Een van mijn eerste filmrollen was in Manneken Pis, waar hij Ik hou van u voor componeerde. Voor Week van de liefde, een reeks documentaires over liefde bij bejaarden, werkten we ook samen. Hij was regisseur, ik interviewer.

* Heb je zelf een fetisjregisseur?

Ik heb het verzameld werk van Woody Allen op dvd gekocht. En ik ben een zeer grote Ken Loachfan: zijn sociaal realisme in Raining Stones is onovertroffen.

* Je toert dit najaar met de theatervoorstelling ‘TV-Tunes KNT’. Bij welke tv-serie word je zelf nostalgisch?

All Creatures Great and Small! Oude series koop ik niet op dvd. Wat ik me wel heb aangeschaft, is het volledige werk van Tommy Cooper. En de films van Louis de Funès natuurlijk: Le Corniaud, Le Gendarme de Saint-Tropez en Les Grandes Vacances.

* Wat zijn de nieuwste aanwinsten in je cd-rek?

De jongste plaat van Gillian Welch en Icky Thump van The White Stripes. Mijn kroost is zot van die gasten, en ik vind ze ook best wel rocken. De laatste tijd ben ik mijn oude jazzplaten – genre Bitches Brew van Miles Davis – aan het vervangen door de cd-versies.

* Is je platendraaier kapot?

Ik heb er helaas geen meer. Eigenlijk ben ik op zoek naar zo’n ouderwets pick-upmeubel van Grundig. Akkoord, dat is nogal lomp in de woonkamer, maar ik hou van het design. En mijn oude platen van John Coltrane en Cannonball Adderley klinken er geweldig op. Bij deze is mijn oproep gelanceerd!

* ‘Leve, leve de liefde’, zing je met de Dolfijntjes. Welke zijn jouw favoriete lovesongs aller tijden?

Love Hurts van Emmylou Harris, Mo’ Better Blues van Branford Marsalis en Babylon van David Gray. ‘Let go your heart, let go your head, and feel it now’. Prachtig toch?

* Ben je een kunstliefhebber?

Absoluut, ik wil me constant omringen met kunst. Het biedt me troost, het is mijn vlucht uit de vervlakking. Als ik in het buitenland ben, duik ik quasi onmiddellijk de plaatselijke musea in. Ik word wild van het werk van Thierry De Cordier, Cy Twombly, Bruce Nauman, Jackson Pollock, Francis Bacon en Luc Tuymans.

* Bendelid Michiel Hendryckx bekijkt maar enkele kunstwerken per museum. Jij ook?

In gezelschap een museum bezoeken, kan ik niet goed: ik schud mijn compagnons met- een af. Ik ga eerst heel snel door de collectie, dan drink ik een koffie en daarna keer ik terug om die paar werken te bekijken die me fascineren.

* Laatst nog geweldige boeken gelezen?

Ik werd gevraagd Kalme Chaos van Sandro Veronesi te lezen voor het boekenprogramma Uitgelezen. Het boek heeft me letterlijk omvergeblazen. Net als Magic Man, de nieuwe van Oscar van den Boogaard.

* Wat ontroert je?

In The Queen treurt Helen Mirren om een neergeschoten hert. Ik moest serieus op mijn lip bijten. En de tranen rolden overvloedig bij een documentaire over Joop Hemelrijk, een fysiek gehandicapte man die niet meer kan praten en in een home voor mentaal gehandicapten zit te verkommeren. Zijn levensverhaal moeten ze maar eens verfilmen…

Wim Oprouck en Stijn Meuris zijn curator van Theater aan Zee, van 26/7 tot 4/8 in Oostende. Wim speelt ook een hoofdrol in de film ‘Man Zkt Vrouw’, die op 8 augustus in première gaat. En hij speelt met De Dolfijntjes XXL op de Fonnefeesten in Lokeren (12/08) en Bockor Music Festival in Waregem (27/08). www.theateraanzee.be, www.manzktvrouw.be, www.dolfijntjes.be.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content