WILLIAM ONEYBOUR

WILLIAM ONEYBOUR. En de Heer zag dat het funky was.
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Als u binnenkort in een hippe danstent staat te skanken en te raven op de discofunk van een bejaarde neger, weet dan dat David Byrne er voor iets tussen zit. Al 25 jaar promoot de gewezen Talking Head exotische genres en excentrieke artiesten uit alle mogelijke windrichtingen. Braziliaanse bossa, Cubaanse salsa, Peruaanse tropicalia: de wereld leerde ze kennen dankzij zíjn compilaties. Op een bloemlezing van Boliviaanse panfluitsolo’s of ’s mans eigengereide keur van atonale calypsopunk uit Zuid-Ossetië is het vooralsnog vruchteloos wachten, maar zeven jaar geleden vergaste hij ons wel op The Funky Fuzzy Sounds of West Africa. Daarop prijkte ook een nummer van ene William Oneybour, een Nigeriaanse funkateer die actief was in de jaren zeventig en tachtig en die van Byrne nu een volwaardige compilatie krijgt. Van Oneybour is alleen geweten dat hij tussen 1977 en 1985 acht platen maakte, dat hij zich vervolgens pardoes bekeerde tot het christendom en dat hij zich ten slotte terugtrok uit de muziek om het te maken als agrarisch entrepreneur. Geen wonder dat Byrnes compilatie luistert naar de titel Who Is William Oneybour? Een antwoord op die vraag krijgen we niet, maar de dolle rit doorheen zijn funky afrobeats met groovy wahwahgitaren en vette discobassen leert ons wel dat Nigeria toch meer in huis heeft dan alleen Fela en Femi Kuti.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Atomic Bomb was kennelijk een hit in heel West-Afrika, en ook op Body and Soul werd in de Boccaccio’s en La Rocca’s van Enugu geregeld een dansmove geplaceerd. Maar dat hebben wij ook maar van horen zeggen, want eerlijk is eerlijk: voor West-Afrikaanse muziek bleven wij hier in de jaren tachtig nog Oost-Indisch doof.

EN VANDAAG?

Dat is nu wel even anders. Sommige van Oneybours originele platen veranderen op het internet voor niet minder dan 500 dollar van eigenaar. En het moet gezegd: zijn aanstekelijke hooks, geschoeid op analoge synths en een drumcomputer, klinken ook vandaag nog verslavend. Soms meanderen zijn nummers richting dub en reggae (Atomic Bomb) en soms neigen ze naar new wave (Love Is Blind), maar groovy en funky zijn ze altijd.

CUI BONO?

Behalve David Byrne hebben ook James Holden, Four Tet en Caribou zich al geout als fan. En wij durven er een paar oude Fortisaandelen om te verwedden dat daar na deze compilatie nog een paar Boliviaanse panfluitspelers en atonale calypsopunkers uit Zuid-Ossetië bij gaan komen.

WILLIAM ONEYBOUR ***

Who Is William Oneybour?

afrofunk

Luaka Bop

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content