‘Ik ben voor mijn nageslacht een ‘bibliotheek’ (van dvd’s uiteraard) aan het bouwen. De schrik zit er bij mij diep in dat ik ooit met mijn kinderen in een ruimtecapsule zal belanden, en daar moet ik ze toch duidelijk kunnen maken wat ‘cinema’ ooit voor hun vader betekende. Ik koop dus een aantal dvd’s niet toe onmiddellijk te consumeren, maar om te hebben. Dat zijn stuk voor stuk meesterwerken, al is het begrip ‘meesterwerk’ in die collectie uiteraard zeer rekbaar. Aan het bekijken of herbekijken van die meesterwerken kom ik voorlopig nog niet toe. Mijn kinderen zijn 8 en 3,5 jaar en hebben stilaan door wat mijn dvd-speler precies is. Hun eerste speelfilms hebben ze achter de rug, maar ik wacht geduldig op het moment dat ze het filmdieet van hun zeur van een vader zullen volgen.

Waar kijk ik wel naar? Nu, kijken is niet het woord. Ik ben verslaafd aan The Sopranos die ik in een soort loop tot mij neem. De serie is een voorbeeld voor mij, voor elke regisseur: ze is (relatief) goedkoop gemaakt, maar bezit alle kenmerken van grote cinema. Ik begin te kijken met de gedachte dat ik moet achterhalen hoe ze het doen, wat ze doen, waar de camera’s staan enzovoort, maar altijd weer verlies ik mezelf zo in het verhaal dat ik noodgedwongen van voor af aan moet beginnen. Maar ik doe niets liever, ik probeer iedere avond wel een hap te nemen. Als ik dvd’s echt bekijk, doe ik dat om te leren. Ik ben geen geschoolde filmmaker, ik ben jurist van opleiding. Net als alle juristen, met hun diplomafetisjisme, heb ik een inherente angst dat ik iets mis doordat ik geen filmstudies heb gedaan. Daarom probeer ik dat te compenseren door te kijken om te leren. Als je de volledige The Godfather bekijkt op dvd met commentaar van Coppola, heb je als het ware drie jaar filmschool in één grandioze samenvatting. Hij vertelt alles wat je moet weten. Voor het overige is mijn kijkgedrag zeer sterk op tv gericht. Ik heb nu de eerste reeks van Six Feet Under, en ik bekijk uiteraard ook 24. Tot slot nog dit: de technische kant van dvd is voor mij totaal onbelangrijk. Ik kijk waar ik kan, dus ook op mijn computer. Het kan me niet schelen in welke technische omstandigheden dat moet. Het enige dat ik van dvd als medium kan zeggen, is dat het een bijzonder gemakkelijke formule is : een schijfje met een film in goede kwaliteit, die je bovendien in hoofdstukken kunt bekijken en wat nog meer. Zeer aangenaam allemaal.

De eerste drie seizoenen van ‘The Sopranos’ zijn in regio-2-edities van Warner Home Video te krijgen. ‘The Godfather’ is uitgebracht door Paramount Pictures Home Entertainment in een regio-2-box: ‘The Godfather DVD Collection’. ‘Six Feet Under The Complete First Season’ is voorlopig enkel in regio-1-versie te krijgen, uitgegeven door HBO zelf. ’24’ is in de Benelux, dus in regio-2-versie, uitgebracht door 20th Century Fox Home Entertainment.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content