CELEBRITY SWOTTING

STRENGTHS* Van de Fresh Prince of Bel-Air naar de King of Hollywood. De acteur die ooit begon in een weinig opzienbarende sitcom is ondertussen de machtigste man van de filmindustrie. Dat zeggen wij niet, dat zegt Newsweek, dat bij studiobazen en analisten te rade ging. Terwijl de voorbije jaren de topplaatsen in de ‘power list’ van Hollywood steevast bezet waren door Tom Hanks, Tom Cruise en Mel Gibson heeft Smith nu de eerste positie ingenomen. Hij is momenteel de enige acteur van wie de films gegarandeerd een kaskraker zijn, aldus de bonzen. En voor zijn jongste film The Pursuit of Happyness kreeg hij bovendien een Oscarnominatie.

WEAKNESSES* ‘Je hebt Will Smith, en dan heb je de gewone stervelingen’, aldus een studiobaas in Newsweek en daarmee vat hij de teneur van het artikel ongeveer samen. Maar als je de carrière van Smith bekijkt, is er toch een gebrek aan kwaliteit. Met uitzondering van het Michael Mannmeesterwerk Ali grossiert Smith vooral in licht verteerbare blockbusters of ondraaglijk romantische komedies. The Pursuit of Happyness was een poging om nieuwe wegen in te slaan, maar als je de film gezien hebt, hou je toch je hart vast voor de toekomst. En oh ja: over zijn muziek wordt er maar beter helemaal gezwegen.

OPPORTUNITIES* Bij films met zwarten in de hoofdrol geldt vaak dat ze problemen hebben om in het buitenland een publiek te vinden. Niet alleen omdat het publiek overzee meer moeite heeft om zich met ze te identificeren, maar ook omdat zulke films vaak ‘zwarte’ thema’s als onderwerp hebben. Smith heeft altijd geprobeerd rollen uit te kiezen die niet op maat zijn geschreven van zwarte acteurs, en dat levert op. Sinds 2002 stijgt de ‘box office’ van zijn films niet meer in de VS, maar wel in het buitenland: zijn totale opbrengst overzee is nu al meer dan het dubbele van die van Denzel Washington.

THREATS* Zoals je kunt zien aan de acteurs die Smith onttroond heeft, kan het soms snel gaan in Hollywood. Zowel Cruise als Gibson leken tot voor een jaar onaantastbaar, tot ze door hun eigen uitspattingen plotseling van hun voetstuk tuimelden. Maar het moet gezegd: ook op dit vlak houdt Will Smith zich perfect aan de richtlijnen. Zijn huwelijk met actrice Jada Pinkett lijkt van staal en zijn privéleven komt zelden of nooit in het nieuws. In die zin lijkt hij goed op Tom Hanks, die zoals Newsweek schrijft niet echt onttroond is, maar gewoon zoveel macht heeft dat hij boven dit soort lijstjes verheven is.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content