Nu Nintendo de opvolger van de Wii lanceert – eind volgende week in Europa – kunnen de concurrenten niet lang meer achterblijven. Met de opkomst van tablets, onlinestreamingdiensten en binnenkort een compleet nieuwe consoleproducent is de gamesmarkt diverser en competitiever dan ooit.

Op 30 november brengt Nintendo hier zijn langverwachte nieuwe Wii U-console uit. De originele Wii is inmiddels zes jaar oud en is al een tijdje over zijn populaire hoogtepunt heen. Met bijna 100 miljoen stuks mag de Wii dan nog steeds het grootste aantal verkochte spelconsoles van de huidige generatie op zijn naam hebben staan, in vergelijking met de Xbox 360 en de PlayStation 3 werden er per eigenaar wel het kleinste aantal speltitels voor verkocht. Vooral het laatste jaar lijdt de Wii-gamecatalogus wat aan bloedarmoede. Op een handvol titels na bestaat het aanbod voornamelijk uit sociale familietitels, fitnessvarianten en kindvriendelijke games. Hoe leuk en stichtend die in het juiste gezelschap ook mogen zijn, de volwassen gamer voelde zich nooit echt thuis op de Wii. Daar moet de Wii U verandering in brengen.

Dat hoopt Nintendo te verwezenlijken met de geavanceerdere hardware, die ook 1080p hd-graphics ondersteunt én met een gloednieuwe controller – de oude blijft bruikbaar. De Wii U GamePad ziet er een beetje uit als een kleine tablet met aanraakscherm. Tijdens het spelen worden er, afhankelijk van de speltitel, allerlei zaken op geprojecteerd waarvoor de speler normaliter de game dient te pauzeren om in menuschermen te rommelen: een plattegrond van de spelwereld, een overzicht van de inhoud van de rugzak van je spelpersonage, gevonden attributen, enzovoorts. Daarnaast schakelen een aantal games het schermpje in als extra spelelement. Zo kan de controller bijvoorbeeld in een soort infraroodbril veranderen, waarmee je elementen in de spelwereld kunt gaan opsporen die je op je tv-scherm niet ontwaart. In FIFA 13 kun je het aanraakscherm net zoals bij een tablet roteren en kantelen om het stadion voor de wedstrijden te bekijken of om een close-up van het doel in beeld te brengen. Sommige games kun je gewoon op het scherm van de controller verder blijven spelen, wanneer iemand anders de tv opeist. Andere titels gebruiken een stylus waarmee je elementen op het minischerm kunt tekenen of creëren. Mogelijkheden zat dus.

Nog voor de Wii U bij ons in de rekken ligt, zijn er bij veel winkelketens al meer voorbestellingen geplaatst dan er dit eindejaar consoles in voorraad zullen zijn. En dat is al zo sinds eind september. ‘Bij de originele Wii en zelfs bij de PlayStation 3 kwam de voorverkoop bij de lanceerperiode slechts mondjesmaat op gang’, weet Tom Henderikx, afdeling new business bij winkelketen Game Mania. ‘Dat een console twee maanden voor de release al uitverkocht is, hebben we nooit eerder meegemaakt’, klinkt het. Of de Wii U ook na de lanceerhype een succes blijft, hangt uiteraard af van de speltitels die in de toekomst (exclusief) voor de console beschikbaar zullen zijn. Hieronder alvast een kleine greep uit het lanceeraanbod.

Door Dimitri Dewever

SOMMIGE GAMES KUN JE OP DE GAMEPAD VAN DE WII U VERDERSPELEN ALS IEMAND ANDERS DE TV OPEIST.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content