Wie zijn de helden en de schurken uit de Matrix-sage? Om u wegwijs te maken door dit labyrint van cyberescapisme presenteren we u de voornaamste pionnen in het tweede deel van de cult-blockbuster.

Neo Keanu Reeves

Computerhacker Neo ontdekt in de eerste Matrix tot zijn grote verbazing dat hij in een kunstmatige realiteit woont en de mythische uitverkorene is die het laatste plukje mensheid moet bevrijden van het juk van de Machines. Op het eind van deel één is Neo getransformeerd tot ‘The One’, kan hij vliegen, kogels tegenhouden en horden slechteriken van zich afslaan. Gaven die hij best kan gebruiken nu in Reloaded de laatste menselijke stad Zion bestormd wordt door het Leger van de Machines.

Een neus voor goede projecten en interessante rollen is nooit Keanu Reeves’ fort geweest: geen enkele leading man van zijn generatie heeft zoveel misbaksels op zijn naam. Maar met de Matrix-franchise vond hij de rol van zijn leven (en beperkt acteertalent). Reeves heeft er inderdaad geen enkele moeite mee te suggereren dat hij de gevangene is van een virtuele realiteit. Whoa!

Morpheus Laurence Fishburne

Nadat vrijheidsstrijder Morpheus, god van de slaap, in The Matrix de leider heeft gevonden om het mensdom te bevrijden, is de kapitein van het rebellenschip Nebuchadnezzar in Reloaded druk in de weer als generaal van het antimachineleger.

Laurence Fishburne was pas vijftien toen hij in Francis Coppola’s Vietnamepos Apocalypse Now een jonge GI speelde en is sindsdien niet weg te slaan uit de bioscoop en van het televisiescherm. Volgende week komt hij op het filmfestival van Cannes niet alleen Reloaded voorstellen, maar ook Mystic River, de nieuwe film van Clint Eastwood.

Agent Smith Hugo Weaving

De alternatieve werkelijkheid van de Matrix wordt gecontroleerd door naar het Kennedy-tijdperk verwijzende mannen in zwarte pakken met op hun neus dito zonnebril. Aan het eind van de eerste Matrix werd Agent Smith ogenschijnlijk door Neo gedood – in Reloaded is hij niet alleen terug, maar heeft hij zich ook vermenigvuldigd. In de meest onoverzichtelijke scène in een filmserie waarin verwarring rond schijn en werkelijkheid precies het oogmerk is, zijn honderd versies van Agent Smith in een groots kungfugevecht gewikkeld, waarvan maar één de echte Weaving is.

De 43-jarige Australiër Hugo Weaving was al een ster down under vooraleer hij met The Matrix wereldwijde bekendheid verwierf. In The Lord of the Rings-cyclus speelt hij de elfenkoning Elrond.

Trinity Carrie-Anne Moss

Trinity, rechterhand van Morpheus, verklaarde in The Matrix haar liefde voor Neo en deed hem met een kus uit de dood verrijzen.

The Matrix betekende de grote doorbraak voor Carrie-Anne Moss die net als Keanu Reeves opgroeide in Canada. In een vroeger leven was ze een gevierd model, wat haar zeker van pas kwam voor haar rubber showende rol in The Matrix-saga, waar de mode-industrie gretig uit plukte.

Persephone Monica Belluci

De boosaardige Persephone komt uitgebreid aan bod in Reloaded, maar heeft slechts één scène in de afsluiter Revolutions. Ze ziet er menselijk uit (en hoe!), maar schijn bedriegt in een mystificatie waarin het alledaagse leven niks meer is dan een computerprogramma. Persephone is uitgerust met gevaarlijke gaven waar geen stuntwerk bij komt kijken, maar waarmee ze wel Neo in bekoring brengt. Haar uit de Griekse mythologie afkomstige naam geeft een inkijkje op haar dilemma: deze dochter van Zeus en Demeter, door Hades geroofd en tot koningin van de onderwereld gemaakt, vertoeft tweederde van het jaar in de boven-, en eenderde in de onderwereld.

De 34-jarige Italiaanse actrice zorgde vorig jaar voor grote commotie met haar rol in Irréversible, de Franse shocker met de intussen beruchte verkrachting in een voetgangerstunnel. In haar Hollywooddebuut Bram Stoker’s Dracula speelde ze een van de bruiden van de bloedzuigende graaf en deelde ze al een seksscène met Keanu Reeves.

Niobe Jada Pinkett Smith

Niobe is de gewezen geliefde van de wijze Morpheus en hoeft als het op vechten aankomt van niemand lessen te leren. Als beste piloot met het snelste ruimteschip is ze zowat de Han Solo van het Matrix-universum.

De doorbraak van Pinkett Smith (31) liet op zich wachten, maar wordt wellicht met Reloaded een feit. Als echtgenote van een van de grootste Hollywoodsterren ter wereld – Will Smith – kan ze niet zeggen dat ze niet gewaarschuwd was.

Door Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content