WIE IS DE KONING?

Dimitri Dewever medewerker Trends

Rainbow Six: Siege, het laatste grote kanon van 2015, is zonder twijfel ook de meest verfrissende shooter van dit jaar.

ACHTERGROND

In tegenstelling tot veel andere shooters neemt Rainbow Six altijd zijn tijd, net zoals je je in de game, als lid van een antiterreureenheid, niet halsoverkop in de tactische missies moet storten. Hier dus niet jaarlijks een verse aflevering in de rekken, en dat is nog zacht uitgedrukt: de vorige game – Vegas 2 – is alweer zeven jaar oud en het in 2011 aangekondigde Patriots werd uiteindelijk zelfs geschrapt, omdat het niet de hoge norm haalde die de makers zichzelf hadden opgelegd. Dat er nu wél een nieuwe game op de markt is, is dus an sich al een goed teken.

VERSUS

Multiplayerwedstrijden worden in Siege vijf tegen vijf beslecht, met het ene team in de rol van terroristen, het andere bestrijdt die. Elk kamp kan kiezen uit tien operators, elk met een unieke vaardigheid: er is een gasexpert, een bommenspecialist, iemand die als geen ander de sloophamer hanteert… Voor epische slagvelden of hollywoodiaans vuurwerk ben je hier aan het verkeerde adres. Siege moedigt teamwerk aan en prefereert tactiek boven impulsief geknal, maar dat betekent niet dat het een makke bedoening is. Als je wilt winnen, moet je vooral niet te veel talmen, of te veel fouten maken.

GROENTJES

Door het belang van tactiek ligt de instapdrempel van Siege wel een stuk hoger dan bij ’traditionele’ shooters. Dat kan voor frustratie zorgen als je in een team met alleen maar beginnelingen verzeild raakt terwijl je zelf al wat Rainbow Six-strepen verdiend hebt – of vice versa. Daarom kun je online pas aan ranked wedstrijden deelnemen als je ervaringsniveau 20 hebt bereikt. Er zijn overigens ook modi die je in je eentje of in co-op aan kunt gaan. Maar de artificiële intelligentie van de computerspelers laat behoorlijk te wensen over.

VERDICT

Rainbow Six bewijst opnieuw dat het de koning van de tactische shooters is. Gebouwen in de elf speelmappen kun je vanuit alle hoeken bestormen en verdedigen. Dat je met behulp van explosieven door het dak, door muren of door het plafond een pand kunt binnenvallen, maakt de game uniek. En de voldoening als je de boobytraps of andere obstakels van je tegenstanders hebt omzeild, is bepaald geen onaangenaam gevoel. Al die vernielbare omgevingen zien er op new-gen-consoles overigens verpletterend goed uit. Spijtig wel dat er naast de tien situatieoefeningen geen volwaardige verhaalmodus is.

RAINBOW SIX: SIEGE ****

PC ? PS4 ? XBOX ONE

UBISOFT

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 1 x Rainbow Six: Siege – Art of Siege Edition voor PS4. Kijk snel op pagina 5.

DIMITRI DEWEVER

Partner Content