Dimitri Dewever medewerker Trends

De eerste PS4-kraker doet alvast wat we ervan gehoopt hadden. Hackety hack.

PREMISSE Zoals u hier vorige week uitgebreid kon lezen, Watch_Dogs speelt zich af in de nabije toekomst. Je kruipt in de huid van meesterhacker Aiden Pearce, die met zijn smartphone van eender waar kan inloggen op het digitale overheidsapparaat dat Chicago bestuurt. Zo kun je de volledige stad als wapen, spionage-instrument of hulpmiddel inschakelen. Inbreken op straatcamera’s om buurten en rivalen te overschouwen, stroompannes veroorzaken, verkeerslichten tijdens achtervolgingen manipuleren, metrotreinen ontregelen, bruggen en poorten op afstand openen of sluiten en nog veel meer rebelse urbane spielerei.

NEVENACTIVITEITEN Met het in bedrijven en missies onderverdeelde hoofdverhaal ben je gemakkelijk 35 uur zoet. Daarnaast bulkt de game van de nevenactiviteiten die de totale speelduur minstens verdrievoudigen. Zo kun je passanten scannen, criminelen klissen, bankautomaten of -rekeningen plunderen, contracten afwerken, minigames aangaan… En dan is er nog het onlinegedeelte, naadloos versmolten met de single-playermodus – ‘mingle player’- waarbij je eender waar in de game menselijke spelers tegen het lijf kunt lopen die jouw smartphone trachten te hacken. Uiteraard kun jij hetzelfde doen of een aanval ontlopen.

SKILLS & THRILLS Leuk is dat je de kennis en capaciteiten van Aiden doorheen het spel kunt opwaarderen en uitbreiden op manieren die bij je persoonlijke voorkeuren en speelstijl aansluiten. Ervaringspunten die je krijgt na het succesvol afronden van een activiteit kun je inzetten in de Skills Tree: een doordachte interface waarmee je je rijkunsten, hackingskills, gevechtstechnieken en andere vaardigheden aan kunt scherpen. Je personage wordt zo stap voor stap gewiekster en kundiger. Je daden worden ook gekoppeld aan een reputatiescore, die bepaalt hoe je medestedelingen en de media zich tegenover jou gedragen.

VERDICT Een open grootstad, een narratieve missiestructuur met gps-navigatie én een karrenvracht nevenopdrachten: de overeenkomsten tussen Watch_Dogs en GTA V zijn overduidelijk. Toch is Watch_Dogs – vanwege zijn doordachte, virtuoos geïmplementeerde hackingsysteem – geen zielloze GTA-kloon, maar een game met een eigen gezicht dat een verhaal met maatschappijkritische dubbele bodem vertelt. De toon is een stuk serieuzer dan bij GTA. En ook de spelwereld, het voertuigenpark en de details zijn bij WD minder uitgebreid. Desalniettemin: een crimineel spannende openworldervaring.

WATCH_DOGS

PC, PS4

UBISOFT

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content