WEINIG NIEUWS

JEFF DANIELS in THE NEWSROOM. Zijn medewerkers komen minder uit de verf dan die van president Bartlet in The West Wing.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Het eerste seizoen van The Newsroom is een tv-serie met twee gezichten: soms erg meeslepend, soms erg irriterend.

Iedereen die uitkeek naar The Newsroom, de nieuwe reeks van Aaron ‘The West Wing’ Sorkin, heeft ‘de speech’ ongetwijfeld gezien: de tirade die nieuwsanker Will McAvoy tijdens een debatavond afsteekt over hoe Amerika niet langer het beste land ter wereld is, en die ook grotendeels in de trailer voor de serie zat. Vlak voor de opnames van die scène ging Sorkin, zo vertelt hij in het audiocommentaar bij de pilotaflevering, langs bij acteur Jeff Daniels om hem te zeggen dat hij best wel een autocue mocht gebruiken om alle statistieken in die speech op een rij te houden. ‘Jeff gaf me een blik die ik nooit eerder gezien heb,’ aldus de scenarist, ‘en daarna begon hij de cijfers op te zeggen, in omgekeerde volgorde. Gewoon om te tonen hoe goed hij het script uit het hoofd had geleerd.’

Evenveel als Sorkins typische mitrailletteschrijfstijl is het ook Daniels’ acteerprestatie die The Newsroom de moeite waard maakt. Zijn vertolking van de ijdele McAvoy, die als een moderne Don Quichot de problemen van de moderne journalistiek te lijf gaat en in zijn nieuwsprogramma de waarheid weer in ere wil herstellen, is ernstig genoeg om je in hem te doen geloven en grappig genoeg om niet al te prekerig over te komen. De scènes waarin hij op een bulldozermanier de verantwoordelijken van de olieramp in de Golf van Mexico tegen de muur spijkert of leden van de Tea Party neersabelt, zijn dan ook een genot om te bekijken, meeslepende, idealistische televisie zoals je die enkel in een Sorkin-serie vindt.

De grote kracht is echter ook de zwakte van The Newsroom, omdat de personages rond McAvoy veel minder uit de verf komen. Bij The West Wing was de centrale rol van president Bartlet veeleer toevallig: bij de start wilde men hem maar af en toe in beeld laten komen, maar het personage sloeg zodanig aan dat zijn bijdrage werd uitgebreid. Maar de mensen rond Bartlet waren dus van bij het begin minstens even sterk als de president zelf. Dat is bij The Newsroom, dat echt rond McAvoy geconcipieerd is, veel minder het geval, en in vergelijking met Josh Lyman, C.J. Cregg of Toby Ziegler vallen tv-producer MacKenzie McHale, stagiaire Maggie Jordan of eindredacteur Jim Harper erg licht uit.

Het helpt ook niet dat die randpersonages met de slapste verhalen worden opgezadeld. Als tegengewicht voor de ernstige onderwerpen stopt Sorkin een hoop screwballachtige comedy in de reeks, maar dat past vaak als een tang op een varken. Het dieptepunt: de aflevering over de vondst van Osama bin Laden, waarin Jim en Maggie – ondanks dat toch niet onbelangrijke nieuwsfeit – op de werkvloer ellenlang staan te kibbelen over hun relatieproblemen. Het eerste seizoen van The Newsroom is voor 70 procent uitstekend en voor de 30 procent slecht tot zeer slecht. Laten we hopen dat Sorkin in het tweede seizoen, dat over een maand in de VS begint, die verhouding opkrikt. Extra’s: gewiste scènes, behind the scenes, 5 audiocommentaren en interviews met Sorkin (bij elke aflevering) en de belangrijkste acteurs.

THE NEWSROOM SEIZOEN 1 ***

(Warner Home Video)

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 5 dvd boxen van The Newsroom – seizoen 1. Kijk snel op pagina 8.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content