Voor al wie deze zomer de interessante wil uithangen aan de toog van de dranktent: een spiekbriefje met wist-je-datjes.
Festivaltickets zijn in Europanergens zo goedkoop als in België, aldus de organisatoren van het Gent Jazz Festival. Volgens de Universiteit Gent, die Rock Werchter naast enkele andere Europese topfestivals legde, is Werchter zelfs zonder meer het goedkoopste.
Hoe komt het dat gratis festivals genre Rock Herk kunnen overleven? Toeschouwers doen betalen (al ishet niet veel) betekent ook extra personeels-, ticketing– en beveiligingskosten. Bovendien is sponsoring doorgaans een veel belangrijkereopbrengstpost dan ticketverkoop.
Hardnekkige roddel: wie tien jaar lang zijn polsbandjes van Werchter aanhoudt, zou gratis binnen mogen. Dikke zever, zo reageren ze bij LiveNation. Afknippen dus, dat stinktextiel.
Die stoffen toegangsbandjes worden gemaakt in samenwerking met Zetes, een Belgisch beursgenoteerd bedrijf dat ook irisscans en elektronische identiteitskaarten ontwikkelt.De bandjes worden getest op allerlei typische campingproducten (zonnecrème, alcohol, zeep, shampoo), die de informatie op het bandje zouden kunnen uitwissen. Drie jaar geleden liep het mis op Werchter: door een product kon de barcode op dearmbandjes toch gewist worden.Een aantal slimmerds glipte zo de vip-area binnen. Om zulk misbruikte vermijden, ontwikkelde Zetes dit jaar een compleet nieuw identificatiesysteem voor Werchter.
Slecht nieuws voor de copycats onder ons: dit jaar begint ookMarktrock met polsbandjes in stof. De plastieken voorgangers werden volgens de organisatoren te veelnagemaakt.
Zetes is niet de enige Belgische firma die goeie zaken doet tijdens de festivalzomer. Werden eveneens groot in de slipstream van Werchter en co: Stageco (podiumbouw), EML (verlichting en geluid), Catering Bevers (catering op festivalweides), Rock the Pots (backstagecatering), Outside Broadcast (beeldopnames) en The Powershop (kabels en stroomgeneratoren).
Werchter gebruikte vorig jaar op vier dagen tijd tussen 70 en 80 stroomgeneratoren. Verbruik:ongeveer 80.000 liter diesel.Totaal vermogen: 7000 kilowatt.
Wat gebeurt er als 50.000 festivalgangers tegelijk op en neer springen? Een aardbeving? Nee, zo bleek uit wetenschappelijk onderzoek vorig jaar op Rock Am Ring. De aardebewoog 1/20e van een millimeter.Verwaarloosbaar dus.
Minder verwaarloosbaar zijn de wachtrijen voor de toiletten. Een plasbeurt duurt bij mannen gemiddeld 39 seconden, bij vrouwen 89 seconden. Logischerwijs zou de wachtrij voor de damestoiletten op festivals dus dubbel zo lang moeten zijn. In realiteit is die nog veel langer. Een Britse ingenieur boog zich over het probleem en kwam tot de volgende geniale conclusie: er moeten meer toiletten zijn voor vrouwen. Minstens dubbel zoveel.
Nog urinenieuws: op Glastonbury 2007 plasten zodanig veel mensen in de Whitelake Stream – een van derivieren op de festivalsite – dat het ongewoon hoge ammoniakgehaltede vis-, kikker- en paddenpopulatie bedreigde. Ook de hoge dosisalcohol en drugs in de urine zoude beestjes hebben aangetast.
Een ander minpuntje op Glastonbury vorig jaar: de felle regen veranderde de weide in een slijkpoel. Veel toeschouwers zaten van kop tot teen onder de modder, waarop debuschauffeurs die de festivalgangers naar huis moesten brengen, weigerden de vuilste individuen te vervoeren. De organisatie van Glastonbury pleit mea culpa en laat weten dit jaar met een andere busmaatschappij te werken.
Beter nieuws op Rock Torhouteditie 1984, om 16.30 uur: eenhoogzwangere vrouw geraakte netop tijd van de wei, en beviel van een gezonde baby.
Nog meer weidegeluk: in de TW-geschiedenis vond ooit één huwelijk plaats. Meer bepaald in 1996, op het festivalterrein van Torhout. Sindsdien lopen geregeld dergelijke verzoeken binnen, waar helaas niet meer op kan worden ingegaan. Op Jazz Middelheim is het dit jaar wel nog één keer prijs: een koppel trouwt tijdens het festival in het Park Den Brandt.
Honeymooners kunnen wel eenhotelkamer boeken in Hotel Werchter, op 50 meter van de weide. Wel liefst minstens een jaar op voorhand reserveren, want de 13 kamers zijn erg snel bezet. Doorgaans slapen er vips en personeel van Interbrew of Sta-geco. Voor een arrangement van 4 nachten (zonder toegangsticket voor het festival, maar met shuttledienst) betaal je tussen de 600 en 750 euro.
Het decadentste vip-festivalarrangement was de North Sea Jazz Cruise in 2007: een 12 dagen durende cruise langs Kopenhagen, Oslo, Göteborg, Hamburg en uiteindelijk Rotterdam, waar het festival plaatsheeft. Daar kregen de opvarenden een vip-bediening. De boot fungeerde intussen als luxehotel, waar onder meer Herbie Hancock en Roy Hargrove een exclusief jazzconcert speelden. De gastheer was bassist Marcus Miller. De North Sea Jazz cruise gaat dit jaar niet door, maar Marcus is wel de host op de Playboy Jazz Cruise.
Nog een jazzweetje: Gent Jazz Festival – dat tot vorig jaar het Blue Note Records Festival heette – heeft een budget dat op zijn eentje zowat het dubbele is van wat Vlaanderenop jaarbasis aan jazz uitgeeft.
Plastic flessen op het festivalterrein zijn naast vervuilend ook levensgevaarlijk. In 1991 stookte Iggy Pop het TW-publiek op om petflessen naar het podium te gooien. Als Sting even later Message in a Bottle speelde, barstte de hel los. Tal van mensen moesten met neusbreuken en lichte hersenschuddingen afgevoerdworden.
Eén dode viel er al op Werchter, in 1994. Tijdens het concert van Aero-smith zeeg een Nederlander levenloos neer. Hij leed aan een erfelijke ziekte, zo bleek later.
De lichamelijke neveneffecten van een festival: dat onderzocht een Britse wetenschapper toen hij per ongeluk een mail onderschepte van zijn losbandig feestende puber op Ibiza. Conclusie: zoonlief slaapt te weinig, ligt te veel in de zon (wat zorgt voor DNA-schade), nuttigt te veel alcohol (kans op uitdroging), hoort te vaak luide techno (veroorzaakt snelle hartslag, hoge bloeddruk, gehoorschade en wankel evenwichtssysteem), danst te veel (gevaar voor uitdroging en oververhitting) en slikt te veel drugs (gevolgen u wellicht bekend).
Wetenschappelijk onderzoek bewijst het: hoe meer mensen op eente kleine plek, hoe meer agressie. De camping op Werchter is sinds 2007 gecompartimenteerd naar Scandinavisch model: in blokken van 40 op 40 meter. Dat is naar verluidt niet om relletjes met de politie te voorkomen, zoals vier jaar geleden. Gewoon een kwestie van genoeg brandgangen te hebben.
We blijven in Scandinavië, meer bepaald in Roskilde. Hoewel de line-up traditiegetrouw erg op die van Werchter lijkt, hebben de Denen enkele andere gewoontes: er zijn cinemazaaltjes op de camping, er wordt een festivalkrant uitgedeeld en de plaatselijke festivalradio organiseert een ‘Naked Run’: een twintigtal jongens en meisjes moeten poedelnaakt sprinten rond de uitzendbarak. De winnaar en winnares krijgen een gratis ticket voor de volgende Roskilde.
Door Thijs Demeulemeester
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier