U droomt ook van een idyllisch huisje aan de Ierse kust? Misschien leest u best eerst het debuut van Mikel Santiago, want in kleine dorpjes worden soms grote geheimen bewaard. En als Frank Deboosere waarschuwt voor onweer, in godsnaam luister dan.
De kans dat je door bliksem getroffen wordt, is belachelijk klein. De kans dat je het kunt navertellen, is nog kleiner, maar Peter Harper is blijkbaar een geluksvogel. Toch als het op goddelijke toornen en speren van licht aankomt. Voor de rest zit zijn leven wat in een dipje: net gescheiden en zijn carrière als filmcomponist is tot stilstand gekomen. Terend op zijn royalty’s heeft hij zich in Donegal gevestigd, een Iers kustdorpje waar omzeggens niets te beleven valt. Op stormen en blikseminslagen na. Een beetje dom om dan tijdens een onweer op een bergtop te gaan staan, maar Harper overleeft het. Enige bijwerking: een nijdige hoofdpijn én de gave om in de toekomst te kijken.
Harper wil er in het begin niet aan en schakelt een batterij psychologen en hypnotiseurs om hem van zijn visioenen te verlossen. Ondertussen papt hij aan met de dorpsschone Judie en sluit hij vriendschap met de buren, Leo en Marie. Maar de dromen worden erger. In gruwelijk precieze nachtmerries ontwaart hij Judie, opgesloten in de klankkast van zijn piano, badend in bloed, en ook zijn buren worden belaagd door gangsters die voor niets terugdeinzen. Aanvankelijk is het de vraag of zijn huwelijksstress niet verantwoordelijk is voor zijn nachtmerries maar als enkele details blijken te kloppen, groeit het vermoeden dat Harper misschien wel nakend onheil kan voorspellen. Alleen gelooft niemand hem, en Harper dreigt in een Cassandra te veranderen. Wanneer zijn kinderen eindelijk op bezoek mogen komen, dreigt het lelijk uit de hand te lopen: elke rechter zou een schizofrene vader het hoederecht ontnemen, zeker als die als een losgeslagen maniak door een dorp loopt en onschuldige mensen neerslaat met een pook.
Debutant Santiago bouwt zijn verhaal netjes op. Het is niet eenvoudig om voorspellende gaven geloofwaardig te brengen, maar omdat zijn hoofdpersonage nuchter en kritisch blijft, ben je als lezer bereid mee te stappen in het fantastische element. Nergens wordt het grotesk – iedereen heeft wel eens last van nachtmares, iedereen koestert wel eens griezelige voorgevoelens – en omdat Santiago zoveel aandacht besteedt aan het ontwikkelen van zijn personages, vergeet je soms dat je een thriller aan het lezen bent. Wat voor alle duidelijkheid een pluspunt is.
DE LAATSTE NACHT OP TREMORE BEACH ****
Mikel Santiago, De Geus (originele titel: La última noche en Tremoire Beach), 332 blz., € 19,95.
RODERIK SIX
CENTRALE ZIN Het noodweer, door een medewerker van het meteorologisch instituut met een hang naar het Bijbelse gedoopt tot Lucifer, werd al dagen aangekondigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier