Definition of Champ

Cassius Clay is amper achttien wanneer hij goud haalt tijdens de Olympische Spelen van Rome in 1960. Aanvankelijk wil hij helemaal niet naar die Spelen, hij heeft namelijk last van vliegangst. Twee dagen nadat hij wereldkampioen wordt bij de zwaargewichten, verandert Clay van naam en van godsdienst. Zijn verregaande loyauteit tegenover de ‘Nation of Islam’ kost hem zijn huwelijk met fotomodel Sonji Roi. Wanneer hij in 1966 weigert om als soldaat naar Vietnam te trekken, keert ook de rest van Amerika zich tegen hem. Zijn gevangenisstraf wordt ongedaan gemaakt, maar hij moet wel zijn bokslicentie en zijn wereldtitel inleveren. Beide krijgt hij later opnieuw in handen.

www.danorthside.f2s.com/ali

Nation of Islam

De ‘Nation of Islam’, opgericht om de door slavernij getekende zwarte bevolking van de Verenigde Staten een hoger zelfbewustzijn bij te brengen, haalt in de jaren zestig regelmatig het nieuws met controversiële en opruiende uitspraken, maar profileert zich vandaag als een volledig vredelievende beweging. ‘De weg naar vrede kunnen we alleen bewandelen via dialoog.’ Het zogenaamde ‘Muslim Program’, dat de politiek-maatschappelijke visie van de groep samenvat, bevat niettemin strijdvaardige taal. ‘Onze mensen in Amerika, die afstammen van de slavernij, moeten een eigen staat of territorium krijgen, op dit continent of elders. (…) We willen dat alle zwarten die levenslang vastzitten in ontelbare gevangenissen, worden vrijgelaten.’

www.noi.org

Malcolm X

Wanneer Ali toetreedt tot de ‘Nation of Islam’, is Malcolm X een van de leidinggevende figuren van de vrijheidsbeweging. De vriendschap tussen de twee verwatert echter al snel als gevolg van al te agressieve uitspraken en acties van X. Zijn explosief karakter leidt trouwens tot een breuk met de ‘Nation’ in 1963. Enkele opmerkelijke feiten en anekdotes: X’s opvatting over vrede blijkt uit zijn oproep dat ‘zwarte broeders’ rustig moeten afwachten ’tot de blanke man zichzelf heeft uitgeroeid’; in 1943 wordt hij afgekeurd voor militaire dienst op basis van zijn ‘psychopatische persoonlijkheid en seksuele perversie’; voor zijn carrière bij de ‘Nation of Islam’ werkt hij als meubelverkoper, spoorwegarbeider en schoenenpoetser, maar verdient hij ook geld als drugsdealer en pooier; in ’58 doet hij een huwelijksaanzoek aan Betty Saunders via de telefoon vanuit een tankstation in Detroit. Amper twee dagen later wordt het huwelijk voltrokken.

www.brothermalcolm.net

Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content