Totnogtoe deed dEUS-zanger Tom Barman ZELDEN uitspraken over het Vlaams Belang, maar in een gesprek over zijn hometown Antwerpen had hij nieuws dat we maar wát graag wereldkundig maken. Binnenkort: het volledige interview. Nu al: een voorpublicatie. Door Wouter Van Driessche en Stijn Tormans

Het is van 1997 geleden dat dEUS nog eens in Antwerpen speelde. Paul Schyvens, de bezieler achter de Roma, zei twee weken geleden in ‘Knack’: ‘Het is makkelijker om Elvis Costello in je eigen stad te zien dan dEUS.’

Tom Barman: Dat klopt. (zucht) Geen kwaad woord over de Roma, nochtans. Het is een schitterende zaal met een fantastische werking. Denk dus vooral niet dat we er niet willen spelen. Maar ik zou ons eerstvolgende concert in Antwerpen graag opsparen.

Waarvoor?

Barman: Volgend jaar, aan de vooravond van de verkiezingen, willen we op een centrale plaats in Antwerpen een groot evenement organiseren tegen het Vlaams Belang. De Kaaien, het Stadspark… Ergens waar we gezien worden. Behalve dEUS zouden er nog vier of vijf andere groepen meedoen. En we zouden er de allochtone gemeenschap ook heel hard bij betrekken. Meer details kan ik nog niet geven. Het idee staat nog in de beginfase, en anderhalf jaar is natuurlijk nog lang.

Geen schrik voor reacties? Met zo’n evenement strijk je één derde van je stadsgenoten tegen de haren in.

Barman: Nee, we willen juist reacties uitlokken, dat is het hele punt. Het moet ook veel meer zijn dan een paar rockers die hun left wing thing doen, om het wat oneerbiedig uit te drukken. Bedoeling is dat we er een groot feest van maken. We willen een ander gezicht van Antwerpen laten zien: een verdraagzaam Antwerpen, dat duidelijk maakt hoe het denkt over het Vlaams Belang.

Het is de eerste keer dat je je zo expliciet uitlaat over de politieke situatie in je stad.

Barman: Beter laat dan nooit, nee? Weet je, ik ben er de mens niet naar om zomaar gratuit meninkjes te spuien. Ik vind dat je moet weten waarover je praat. De laatste tien, vijftien jaar was ik vooral met andere dingen bezig: touren, muziek maken… Intussen volg ik het allemaal van veel dichter. Je zal me nog steeds geen Grote Meningen horen poneren, verre van. Maar wat het Vlaams Belang betreft, is de tijd gekomen om een teken te geven.

Voel je hun aanhang groeien in de stad?

Barman: Mensen spreken me er niet over aan op straat, dat niet. Maar ik voel wél een heel afwachtende houding – nobody’s got a fucking clue. (Aarzelend) Al is het al bij al misschien zo slecht nog niet dat het op deze manier gebeurt.

Hoezo?

Barman: In Antwerpen is extreem-rechts heel heftig aanwezig. Zeer onfris, akkoord, maar er wordt tenminste over gepráát. In Nederland blijft het allemaal veel meer onderhuids. Daar roepen ze al decennia: ‘Kijk eens hoe tolerant wij zijn!’ Maar als je dan ziet wat er de afgelopen jaren is gebeurd… Geef mij dan toch maar de Antwerpse situatie, al blijft het natuurlijk kiezen tussen de cholera en de pest.

Stel dat het Vlaams Belang in 2006 aan de macht komt: zou dat een reden zijn om te verhuizen?

Barman: Integendeel: dat zou een extra reden zijn om hier te blijven. Als het Vlaams Belang de macht grijpt, is dat omdat de meerderheid het zo wil. Het zal de discussies alleen maar hoger doen oplaaien, al ben ik er niet gerust in. Ik hoor mensen soms zeggen: ‘Laat ze maar doen, ze zullen zich wel kapotregeren.’ Maar dat vind ik dus fout. Op dat punt volg ik (SP.A-voorzitter) Steve Stevaert, die zegt: ‘De bedoeling van democratie is dat er geregeerd wordt en dat er goed geregeerd wordt.’ Je gaat toch geen mensen verkiezen, gewoon opdat ze op hun bek zouden gaan?

Is jou ooit gevraagd om je aan te sluiten bij een partij?

Barman: Niet vaak, maar het is wel gebeurd, ja. Tom Lanoye heeft indertijd geprobeerd om mij naar Groen! te halen, al geloof ik niet dat hij dat echt meende. Ik straal dat ook niet uit, denk ik. Allez, zie je mij nu al op een verkiezingsaffiche staan? (lacht)

Wouter Van Driessche en Stijn Tormans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content