We Know What You Can Do This Summer

Wanneer de zomerse blockbusters en andere nieuwe releases (zie pagina 20) nog niet volstaan voor de onverzadigbare cinefiel in u, zijn er nog deze evenementen. Tien tips voor liefhebbers van de zevende kunst, binnen of onder de blote hemel.

Amos Gitai: kroniek van een aangekondigde moord

Tot 30/9, PSK, Brussel, bozar.be

In zijn recentste film Rabin, the Last Day blikt Amos Gitai terug op de moord op Yitzhak Rabin. De Israëlische premier die voor zijn inspanningen in het Palestijns-Israëlische vredesproces in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, werd een jaar later doodgeschoten door een extreemrechtse Joodse student. In deze tentoonstellingstelt Gitai de concepten van democratie en politiek geweld in vraag met video-installaties, archiefbeelden en foto’s.

Harry Potter, the Exhibition

30/6-11/9, Brussels Expo, Paleis 2, brussels-expo.com

Terwijl het EK voetbal nog volop aan de gang is, kunt u dichter bij huis gaan zwerkballen op de Harry Potter-expo. De tentoonstelling trok wereldwijd al meer dan 3,5 miljoen bezoekers en doet na onder meer New York, Tokio en Parijs nu ook Brussel aan. Naast decors van de populairste locaties vindt u er honderden authentieke rekwisieten, creaturen en kostuums uit de films. In de Zwerkbalzone kunt u zelfs een slurk gooien, en in Hagrids hut kunt u zich neerplanten in zijn gigantische zetel. Wingardium leviosa!

Out Loud!

Tot eind juni, Beursschouwburg, Brussel, beursschouwburg.be

Al vier jaar schenkt Out Loud! aandacht aan muziekfilms en -docu’s uit diverse periodes. Dit keer zijn de jaren negentig aan de beurt. Elke woensdag- en donderdagavond kunt u zich in de zaal naast het dakterras van de Beursschouwburg vergapen aan films waarin onder meer Pearl Jam, Portishead en zelfs Spice Girls centraal staan. Say you’ll be there!

Quinzaine des Réalisateurs

4-10/6, Flagey, Brussel, cinematek.be, flagey.be

Cinematek selecteerde enkele films uit de prestigieuze nevensectie La Quinzaine des Réalisateurs van het voorbije festival van Cannes. Zo kunt u L’économie du couple van Joachim Lafosse, Dog Eat Dog van Paul Schrader en Poesía sin fin van Alejandro Jodorowky gaan bekijken. Er staan ook nog een pak kortfilms op het programma.

Zomerfilmcollege: Chantal Akerman

10-16/6, Cinema Zuid, Antwerpen, vdfc.be

Chantal Akerman, die vorig jaar een einde maakte aan haar leven, was niet voor niets onze mens van het jaar: de Brusselse is zonder meer onze invloedrijkste cineast. Zeven dagen lang pakt het Zomerfilmcollege uit met lezingen over en films uit Akermans oeuvre. Het canonieke meesterwerk Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) ontbreekt natuurlijk niet.

Zomerfilms Leuven

4/7-10/8, #locaties, Leuven, zomerfilms.be

Cinema Zed en de stad Leuven slaan voor het derde jaar op rij de handen in elkaar voor een heuse filmzomer, op diverse locaties in de stad. En het mag altijd iets meer zijn. Zo krijgt u de opener van deze editie, Polyester (1981) van cultfilmer John Waters, te zien in odoramaversie: dankzij een geurkaartje kunt u de soms walgelijke geurtjes uit de film letterlijk opsnuiven. En bij de vertoning van Saint Amour laat men een wijnbar aanrukken. Santé!

Yves Montand

6/7-31/8, elke woensdagavond, Cinema Zuid, Antwerpen, cinemazuid.be

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat Yves Montand het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. Het ideale moment voor een eerbetoon aan de Franse acteur-chansonnier met de karakterkop. Deze zomerse retrospectieve biedt een chronologische selectie uit Montands films, van de adrenaline- en nitroglycerineklassieker Le salaire de la peur (1953) tot Claude Berri’s imposante tweeluik Jean de Florette/Manon des sources (1986), waarin Montand voor de laatste keer écht schitterde.

Ciné Baudelo

15/7-24/7, Baudelopark, Gent, filmfestival.be

Muziek à volonté in het Baudelopark, waar Film Fest Gent tijdens de Gentse Feesten enkele van de markantste muziekfilms van de laatste decennia vertoont. Onder een fonkelende sterrenhemel maakt u gedurende tien dagen onder meer de gloriejaren van de disco (Saturday Night Fever), de teloorgang van enkele rockhelden (Amy en Cobain: Montage of Heck) en een dag uit het leven van brombeer Nick Cave (20,000 Days on Earth) mee.

Dokfilms

2-30/8, elke donderdagavond, Dokstrand, Gent, dokgent.be

Vier donderdagen op rij kunt u op het Gentse Dokstrand terecht voor films die u wel eens (opnieuw) zou willen zien. Kunt u niet naast kijken: Arno en de borsten van Lolo Ferrari in de inheemse cultklassieker Camping Cosmos (1996), stoere cowboys in de True Grit-remake van de broertjes Coen (2010) en de flexibele heupen en onafscheidelijke nekmat van Patrick Swayze in nostalgiefestijn Dirty Dancing (1987). De openlucht krijgt u er volledig gratis bij.

Patricia Highsmith

5-30/8, Cinematek, Brussel, cinematek.be

Strangers on a Train (1951) van Hitchcock, Der amerikanische Freund (1977) van Wenders, Le cri du hibou (1987) van Chabrol en The Talented Mr. Ripley (1999) van Minghella: stuk voor stuk zijn ze gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse noirschrijfster Patricia Highsmith. Cinematek toont deze en andere filmadaptaties van haar werk, met als afsluiter het meeslepende Carol van Todd Haynes, dat dit jaar gewoon de Oscar voor beste film had moeten winnen.

DOOR JOOST DEVRIESERE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content