‘We geven bands een moment de gloire’

De winnaars kennen we pas op 3 februari, maar de inzendingen voor De Nieuwe Lichting 2017 worden nu al doorgeploegd. ‘We zijn tot volle wasdom aan het komen’, zegt StuBru-nethoofd Jan Van Biesen.

‘Benteke Benteke.’ ‘QOTSA uit Kasterlee.’ ‘Leer zonder jas.’ Het is maar een kleine greep uit de aantekeningen die de muziekredactie van Studio Brussel naast de namen van de aspirant-winnaars van De Nieuwe Lichting 2017 heeft gekribbeld.

Uit een duizendtal inzendingen zijn momenteel dertig bands geselecteerd, straks worden dat er zestig. Een professionele jury zal daar acht finalisten uit distilleren, om de luisteraar uiteindelijk drie laureaten te laten kiezen. Ziedaar het concept van De Nieuwe Lichting, StuBru’s variant op Humo’s Rock Rally, in search of Belgian talent since 2013, en nu aan editie vijf toe.

Tout Va Bien en Soldier’s Heart (2013), Amongster (2014), I Will, I Swear (2015), Equal Idiots (2016): de eerdere Nieuwe Lichting-winnaars zijn toch niet meteen van het kaliber dEUS, Black Box Revelation of Balthazar, bands die uit Dat Andere Grote Muziekconcours zijn voortgekomen.

Jan Van Biesen (nethoofd Studio Brussel): We zijn nu pas tot volle wasdom aan het komen. Want vergeet niet: De Nieuwe Lichting is een langetermijnproject. Soldier’s Heart en Tout Va Bien zijn nu, drie jaar na hun overwinning, naar het toppunt van hun kunnen aan het groeien. Ze nemen hun tijd, en dat vinden we goed. Amongster heeft net ook een puike plaat gemaakt. Equal Idiots was afgelopen zomer een van de bezigste Belgen op de festivals. En geloof me: de te verschijnen plaat van ex-laureaat St. Grandson, waaruit ik al het een en ander heb mogen horen, wordt góéd. Dat stemt me, ondanks de vooralsnog korte geschiedenis van het concours, toch tevreden.

Staan onder meer op het deelnemersblaadje voor 2017: rapster Gloria Boateng, die al in de finale van Humo’s Rock Rally én op Les Ardentes heeft gestaan, en hiphopper Axelence, wiens Benteke door de Rode Duivel himself werd opgemerkt. Hebben zij de stempel van Nieuwe Lichting-winnaar nog wel nodig?

Van Biesen: Lokale held zijn weegt niet op tegen een wedstrijd als De Nieuwe Lichting winnen, denk ik. Dat is toch een kwaliteitsmeter. Wij bieden een groot venster aan waar zij hun neus door kunnen steken. Naar onze laureaten wordt gekéken.

Het is treffend dat je twee hiphopacts noemt, wat aangeeft dat de Vlaamse muziek breder en diverser geworden is. Dat merken wij ook. Kijk maar naar Zwartwerk, vorig jaar een van de finalisten. Rockbands blijven sterk vertegenwoordigd, maar er komen toch steeds meer varianten. Uiteindelijk zijn wij, ook op de radio, op zoek naar een sterke song. Of die nu op een banjo, op een batterij synths, solo of met een orkest gespeeld wordt, dat doet er niet toe.

Een artiest die De Nieuwe Lichting wint, blijven jullie die nadien extra aandachtig volgen?

Van Biesen: Niet in het bijzonder. Wij geven hen een moment de gloire, maar daarna is het aan hen. We doen niet aan speciale begeleidingstrajecten of voorkeursbehandelingen. We zijn trots op hen, en als die artiesten achteraf met goed materiaal komen, zullen we dat uiteraard in de schijnwerpers zetten. Trekt het op niets, dan is dat voor hún rekening.

De Nieuwe Lichting 2017

Nieuwe geselecteerden vindt u op nieuwelichting.be, en hoort u op Studio Brussel.

door Michael Ilegems

‘Alleen de sterkste song telt, of die nu op banjo of op synths wordt gespeeld.’ Jan Van Biesen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content