M/V krijgt een reeks als vragen verpakte songteksten voorgeschoteld. Mag zich er deze week proberen uit te praten: Otto-Jan Ham.

Heb je even voor mij?

Otto-Jan Ham: Ik maak wat tijd voor je vrij. Het zijn heel erg drukke dagen, maar dit soort onzin kan ik er nog wel bij nemen. (Lacht)

What’s new, pussycat?

Ham: Ik zit in volle voorbereiding op het najaar. Samen met Stijn Van de Voorde staat er een theatertournee op het programma. Heel fijn, maar dat moet ook allemaal geschreven worden, uiteraard. Het wordt een voorstelling over de keerzijde van de muzikale medaille en popmuziek in alle mogelijke facetten. Een ontroerend sprookje met veel visuele effecten en – jazeker – moderne dans. En verder heb ik deze zomer een nieuw programma in de steigers, getiteld…

Stop!

Ham: Hammertime! Inderdaad. De perfecte titel voor een radioprogramma, zeker met mijn achternaam – het verbaast me dat niemand die naam vooralsnog gebruikt heeft. Het wordt een interactieve onzinshow, van de soort die ik normaal ’s nachts deed, maar dan overdag.

What you gon’ do with all that junk, all that junk inside your trunk?

Ham: Een heel toepasselijke vraag: ik ga in Hammertime opnieuw een hele hoop rommel weggeven, vermomd als prijzen. Maar hoe ik dat precies zal doen, weet ik nog niet. Het is zomer, dus ik heb niet veel zin in eindeloze quizjes. Wellicht geef ik een prijs als ik het een toffe luisteraar

vind, en een hele mooie prijs als ik het een súpertoffe luisteraar vind.

What’s the ugliest part of your body?

Ham: Na deze zomer wellicht de ingewanden. Mijn longen, lever en vooral maag zien er meestal niet goed uit na de festivals – verder blijft mijn body prachtig geconserveerd. (Lacht) Meestal werk ik op de festivals, maar aan zulke uitspattingen valt niet te ontsnappen.

Who wears short shorts?

Ham: Ik! Grappig dat je daarover begint: ik heb me net een kort afgeknipte jeansbroek aangemeten. Niet plezierig om te zien, maar wel helemaal in. Meteen mijn zomertip voor de festivals: knip een oude jeansbroek af tot vijftien of twintig centimeter boven de knie – André Agassistijl, maar dan zonder fluo T-shirt. Het mag zelfs weer wat rafelen. En trek je het hoongelach dat je te beurt valt niet aan: het is wel degelijk mode.

How much is the fish?

Ham: Zeven euro veertig voor een rode poon, wat mij een faire prijs lijkt. Even serieus: ik heb géén idee wat Scooter met die vraag bedoelde. Maar als ik me niet vergis – en ik vergis me zelden als het over muziekvideo’s gaat – zaten er in al zijn clips schone wijven. Dan lijkt niemand zich nog druk te maken over de inhoudelijke waarde van je teksten, zo blijkt.

Is this it?

Ham: Wat mij betreft wel, ja. Ik denk dat ik je genoeg gespreksstof heb gegeven om een halve Knack Focus te vullen: er moet ook nog iets overblijven voor de rest, niet?

Met dank aan Frans Bauer, Tom Jones, MC Hammer, Black Eyed Peas, Frank Zappa, The Royal Teens, Scooter en The Strokes voor de vragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content