WAT ALS?

© GF
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

Maandag, 20.45 – 2BE

Wat als tv-recensenten meer op Ann Lemmens en haar vrolijke bende kamerplanten in De Maandag enzovoortshow zouden lijken? Dan zou een bespreking van Wat als?, het nieuwe programma van de makers van Benidorm Bastards, ongeveer als volgt klinken: ‘En we hebben ook bijzonder zeer goed nieuws van op het televisieprogrammafront. We hebben er allemaal met heel veel spanning op zitten wachten, maar nu is het er dan helemaal uiteindelijk volledig en wel: de opvolger van Benidorm Bastards. Het heet Wat als? en het gaat over allemaal heel gekke veronderstellingen die in de echte wereld echt volledig onmogelijk zijn, maar op de televisie dus wel gewoon echt kunnen. Over het programma kunnen we zeer kort zijn. Het is gewoonweg fantastisch, met spetters van acteurs, en heel veel grappige dingen die erin voorkomen. Zoals Barbie die geen foef heeft – wat ik hier en nu kan bevestigen dat dat niet helemaal waar is, want ik heb wel een foef. Maar echt, het is ongelooflijk heel erg hard de moeite waard en ik en ook Showbizz Bart willen jullie nu zeggen: kijken, kijken, kijken!’

In de wereld die is wat hij is, delen tv-recensenten zelden het op fitness lijkende enthousiasme van de Maandag tot Vrijdag-ploeg. Ook al is Wat als? een programma dat alleen al door zijn uitgangspunt het gemiddelde niveau van wat de televisie zoal in de aanbieding heeft met het gemak van een hordeloper overstijgt, liet de eerste aflevering me veeleer twijfelend dan juichend achter. Dat had voor een stuk te maken met het gewicht dat ieder prijsbeest meesleept: dat van succes. Wat het productiehuis Shelter met Benidorm Bastards had gepresteerd, was zo universeel op lachsalvo’s en juichkreten onthaald, dat de verwachtingen voor de opvolger op ongezonde wijze werden opgepompt.

Maar kijk, met de heerlijk smeuïge seventiesmuziek die in de meeste scènes in Wat als? links of rechts uit de boxen schalt, lost het programma een flink deel van de verwachtingen moeiteloos in. Ook met het oog voor het welgemikte detail onderscheidt Wat als? zich vlotjes swingend van het gros van de programma’s die iets met humor doen. De manier waarop Ben Segers in ‘Wat als garagisten altijd eerlijk waren?’ met zijn balpen achteloos op het klembord tikt, is precies de manier waarop garagisten dat blijkbaar altijd doen. Deze liefde voor het detail zorgt er nu trouwens al voor dat ik mijn garagist plots bijzonder hilarisch vind als hij zich uitslooft om alle kosten die hij aan mijn wagen maakt te verantwoorden. En dan moet nog gezegd dat de fles acteurs die de makers van Wat als? hebben opengetrokken van een erg goed jaar is.

Meer hoeft dat niet te zijn, denk je dan. En toch. Om de een of andere onverklaarbare reden is dat alles samen niet voldoende om een serie korte sketches te maken die ook nog eens bijzonder grappig zijn. Ik heb niet zo heel veel en heel luid moeten lachen. De veronderstellingen zoals ‘Wat als facebook een dag niet zou bestaan’ of ‘Wat als het voor iedereen file was’, zijn maar zo sterk of verrassend als de scenario’s van de sketches. Het werkte wonderwel bij die over Facebook, maar het zakte soufflégewijs in elkaar bij sommige andere. Dat had vooral met de verhalen te maken die óf te vergezocht waren, óf maar net het niveau van de mop haalden. En dus voel ik die ene onbeantwoorde vraag op mijn lippen branden: Wat als Wat als? de gemiste kansen niet gemist had? Ha! Dan had je me hier eindelijk eens vrolijkjes horen kakelen zoals enkel de Ann Lemmensen onder de kippen dat kunnen. Al is het maar de vraag of dat iets is om naar uit te kijken.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de blog Testbeeld op KNACKFOCUS.BE

TINE HENS

Wat als Wat als? de gemiste kansen niet gemist had?

Partner Content