De tijd dat schrijvers enkel een tikmachine konden bedienen, is voorbij. Auteur Walter van den Broeck moet wat computerkennis betreft niet voor zijn kleinkinderen onderdoen.

Je hebt een eigen website. Een noodzaak?

Zo’n webstek is handig omdat ik studenten, journalisten, organisatoren van lezingen of fans en weldoeners niet langer persoonlijk van informatie moet voorzien. Dat bespaart me een hoop tijd, zeker omdat mijn vrouw de site bijhoudt. Aan sociale netwerk-sites genre Linked’in durf ik dan weer niet te beginnen.

Kruip je aan de computer om te ontspannen, of is het toch vooral om te werken?

Ik bepaal mijn eigen agenda en surf dus wanneer ik wil. Ik surf zoals ik door mijn bibliotheek struin: van het ene naar het andere. Vroeger moest ik soms drie weken op bepaalde informatie wachten, vandaag volstaat één enkele muisklik. Het internet is als het ‘hiernamaals’ – een plaats waar alle mysteries worden geopenbaard. Plus: het bevat alle antwoorden, zolang je maar de juiste vragen stelt.

Houd je in het oog wat je collega’s op het web uitspoken?

Ja. Ik heb in mijn favorieten een aantal boekensites gegroepeerd, en elke ochtend kijk ik of er wat nieuws is. Maar eerst kijk ik naar de sites van alle kranten waarop ik niet geabonneerd ben.

Heb je nog favoriete sites?

Vooral sites van antiquariaten behoren tot mijn vaste stekjes. Antiquariaten.be bijvoorbeeld, of abebooks.com. Ik koop haast uitsluitend boeken die niet meer in de boekhandel te vinden zijn. En er is ook een voortreffelijke site voor Maccomputers: tweedehandsmac.nl.

Ben je een Macfan?

Ik gebruik thuis een drietal iMacs. Een laptop heb ik ook gehad, maar die lazerde om een of andere reden regelmatig van mijn bureau af. Tot hij de geest gaf – exit laptop.

Je leest veel online, maar bekijk je ook iets?

Ik krijg wel eens grappige filmpjes toegestuurd, en die bekijk ik dan. YouTube gebruik ik eigenlijk ook als een zoekmachine. Toen ik De Beiaard en de dove man schreef, heb ik vergeefs naar de muziek van Going ’thro’ the Rye gezocht. Nu tik je dat gewoon in bij YouTube, en je krijgt meteen een heleboel versies. Zalig is dat.

Download je wel eens films of series?

Neen, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat mijn kleinkinderen daar heel handig in zijn… Het is illegaal en dus strafbaar. Het is een vorm van diefstal waar nogal licht over gegaan wordt, vind ik.

‘Terug naar Walden’, het nieuwe boek van Walter van den Broeck, verschijnt binnenkort bij uitgeverij Meulenhoff-Manteau.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content