WALL-E ****

'WALL-E'. Robotten met een ziel.

Vrijdag 17/12, 20.45 – vtm. Andrew Stanton met de stemmen van Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin. VS 2008

Tenzij je de verschillende episodes van Toy Story bekeken hebt als een liefdevolle hommage aan het recycleren van oud speelgoed, heeft noch Pixar noch Disney zich ooit echt met sociale commentaar beziggehouden. Uitzondering op de regel is Wall-E, een originele en weerom artistiek hoogstaande animatiefilm uit Pixars digitale wonderdoos.

Je kunt deze derde animatiefilm van Andrew Stanton ( A Bug’s Life, Finding Nemo) ook zien als een hightechvariant van Spielbergs E.T. en zelfs van het scheppingsverhaal – zij het dan rond een eenzame robot. De op zonne-energie draaiende afvalverwerker – een verroeste verrekijker op rupsbanden – is de enige die in de 28e eeuw op de vervuilde aarde is achtergebleven nadat de mensheid die heeft verlaten. Leuk detail: hij is verslaafd aan het liedje Put On Your Sunday Clothes (When You Feel Down and Out) uit de sixtiesmusical Hello Dolly.

Stanton, die voor hij bij Pixar begon trouwens drie keer door Disney werd afgewezen, maakt van deze postapocalyptische parabel haast een volledig stille lange animatiefilm: zo weinig dialogen komen voor in het magnifieke eerste deel. Geen wonder, als je weet dat Stanton zich voor dit pantomimejuweeltje onder meer door Charlie Chaplins Modern Times liet inspireren.

Zoals Chaplin verliefd wordt op gamine Paulette Goddard, krijgt ook de droef ogende afvalstapelaar een romance. Zijn love interest is EVE, een sexy vrouwelijke robot die voor consumptieconglomeraat ‘Buy n Large’ de verwoeste aarde moet verkennen. Je kunt niet anders dan je verwonderen over hoeveel ziel er door Pixar in een machine kan worden gestopt, ook wanneer deze guitige eco-sf-fabel en vertederende romance tot een moderne satire evolueert.

Stanton kiest in zijn volgend project opnieuw voor een sf-sfeer. Hij gaat immers voor een nu al sterk gehypte live-actionadaptatie van Tarzan-auteur Edgar Rice Burroughs’ invloedrijke serial – denk aan Flash Gorden en Star WarsJohn Carter of Mars. Als u zelf zin hebt gekregen om te tekenen: volgens Pixarproducent Jim Morris had de making-of van Wall-E met één tekenaar 442 jaar geduurd.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content