Een record: nauwelijks een week nadat in de VS de eerste aflevering te zien is geweest, start 2BE met het derde seizoen van Homeland. Nu Amerikaanse series ook bij ons veel meer buzz veroorzaken, gaan de distributeurs op zoek naar een nieuw – en sneller – model om hun reeksen bij de kijker te krijgen. Zodat u straks geen half jaar meer moet raden wie er nu weer het loodje heeft gelegd in Game of Thrones.

‘Game of Thrones jaagt Amerikaanse fans de kast op’, schreven de Vlaamse nieuwssites kort voor de zomer. Aanleiding tot dat bericht waren de veeleer groteske reaction videos van nietsvermoedende Game of Thrones-kijkers op de gebeurtenissen in de negende aflevering van het derde seizoen – schokkende gebeurtenissen waar we hier verder niets over zullen verklappen. De video’s gingen ook bij ons aardig viraal, en even circuleerde er zelfs een niet onaardige mash-up van de reacties met de ontknoping van het Thuis-seizoen.

Behoorlijk fascinerend in al zijn absurditeit. De reacties kunt u hier dan wel zien, de beelden waarop ze reageren niet – en dan hebben we het niet over de levenloze Luc Bomans. Wilde u weten wat er in de negende aflevering van Game of Thrones gebeurt, dan moest u nog minstens een half jaar wachten of een abonnement hebben op betaalzender Prime. Of in de illegaliteit duiken – de torrentachtige illegaliteit, bedoelen we dan. Wat gedroomde promo lijkt voor Game of Thrones, het soort user-generated bottom-up promo waar marketeers van kwijlen, werkt hier alleen maar ter bevordering van de piraterij – met 5,5 miljoen internationale downloads per aflevering is de reeks niet toevallig de illegaal best bekeken bekeken show van het moment.

Het kan ook anders. Deze week begint in de VS het derde seizoen van Homeland, waarin Carrie Mathison nog maar eens kat en muis mag spelen met Nicholas Brody. Nauwelijks een week later mag ze dat al overdoen op 2BE, dat acht dagen na de première op Showtime in Vlaanderen de aflevering toont. Een record: nooit eerder kwam een Amerikaanse reeks sneller op de Vlaamse kabeltelevisie. Dat heeft deels met technische veranderingen te maken: terwijl nieuwe afleveringen vroeger op tapes moesten overkomen uit de VS gebeurt alles nu digitaal en via het internet, zodat een Belgische zender alles in maxiformaat kan downloaden enkele dagen na de uitzending.

Alleen: waarom lukt dat dan niet voor reeksen als Game of Thrones of Breaking Bad? Ten eerste omdat Homeland een bijzonder geval is. Een reeks van Showtime en niet van HBO, wat maakt dat de reeks in ons land niet eerst langs Prime moest passeren, dat nauw samenwerkt met HBO en het recht heeft om alle series van die zender als eerste op het scherm te brengen. Plus: het is een reeks die in de VS twaalf weken na elkaar wordt uitgezonden – en dus niet die vreemde Amerikaanse gewoonte heeft om er op feestdagen of bij grote sportgebeurtenissen een paar weken tussenuit te gaan. Of om gewoon in het midden van het seizoen een break in te lassen en acht weken herhalingen uit te zenden, iets wat in België niet gepikt wordt door de kijker – en terecht. Een samenloop van gunstige factoren dus, maar niet helemaal toevallig. Fox, de internationale distributeur van Homeland, regelde ook de rechten – onder meer de muziek, die per afzetmarkt gecleard moet worden – opvallend snel. Op vraag van de Europese zenders, die aandrongen om de reeks zo snel mogelijk op antenne te kunnen krijgen.

De tijden zijn dan ook veranderd voor internationale series. Hoorde u voor het eerst van 24 en Lost toen ze op respectievelijk 2BE en VT4 te zien waren, ruim een jaar na de Amerikaanse release, dan verspreidt de buzz zich vandaag stukken sneller. Facebook en Twitter hebben daar aardig wat mee te maken. Wilt u niet weten hoe Breaking Bad eindigt, dan moet u voorzichtig zijn waar u dezer dagen op klikt. Een beetje zoals uw vader in de jaren negentig – toen een spoiler nog een auto-onderdeel voor johnny’s was – al eens een voetbalmatch van de Rode Duivels tapete en vervolgens een dag niet naar de radio luisterde om de uitslag niet te weten te komen. Alleen is het nu Twitter dat je moet mijden – en geen dag, maar een half jaar. Seizoensdebuten en seizoensfinales van grote Amerikaanse reeksen zijn evenementiële uitzendingen geworden. En geen Europese zender die het evenement wil missen.

De Amerikaanse zenders hebben dat ook door en haasten zich om hun series zo snel mogelijk op de internationale zenders te krijgen. Alleen merkt u daar misschien niet zoveel van, tenzij u Prime hebt, dat reeksen als Breaking Bad of nagenoeg alle HBO-series als eerste mag uitzenden in Vlaanderen. Ook daar gaat het trouwens snel tegenwoordig: het derde seizoen van Game of Thrones zat enkele weken na de Amerikaanse release al bij ons op de buis. Maar u moet dan wel betalen om te kunnen kijken. Het lijkt onlogisch: op het moment dat iedereen je serie wil zien steek je ze maandenlang achter de muur van een betaalzender. Pas daarna volgt een open zender en ten slotte de dvd-box. En onderwijl geef je de piraterij vrij spel. Maar dat is het niet voor de Amerikaanse betaalzenders, die redeneren vanuit een logica van abonnementen verkopen – en niet dvd-boxen. HBO bijvoorbeeld rekent het succes van zijn grote series niet zozeer op de kijkcijfers af, maar op de stijging in de abonnementen op de zender. De reeks zo snel mogelijk overal elders laten zien, staat hun businessmodel alleen maar in de weg.

Maar wat de gebruiker wil, zou daarbij wel eens danig stokken in de wielen kunnen steken. De kijkers zijn zich de laatste jaren namelijk radicaal anders gaan gedragen. Er is zoiets als het dvd-boxeffect: kijkers willen kunnen binge-kijken – zoveel afleveringen na elkaar kijken als hen uitkomt. Ze willen kijken wanneer ze dat willen en op welke drager ze dat willen – of dat nu tablet, televisie of laptop is. En nu de buzz rond Amerikaanse series steeds groter wordt, willen ze ook zo snel mogelijk kunnen kijken. Vooralsnog is er slechts één model dat hen daarin volledig tegemoetkomt: de illegaliteit.

Dat Homeland zo snel op de Belgische televisie komt, lijkt erop te wijzen dat ook de tv-wereld dat begrepen heeft. Een poging om die reaction videos niet als promo voor illegaal downloaden te laten eindigen en kort op de bal te spelen. Maar snelheid is maar een stuk van de oplossing: de kijker wil meer. Er beweegt dan ook veel in de distributie van tv-series. HBO zette in Nederland zijn eigen betaalzender op poten, in Vlaanderen ging het nauwer samenwerken met Prime. Telenet lanceert deze week Rex en Rio – en met dat laatste abonnement kunt u, onder meer, HBO-series een week na de Amerikaanse release kijken. En ondertussen lijkt het Amerikaanse Netflix, na de lancering in Nederland en Frankrijk, op weg om voor het einde van het jaar ook in ons land zijn intrede te maken.

Vooral dat laatste doet de zenuwachtigheid toenemen: met een abonnement van minder dan 8 euro en heel wat naambekendheid zou het wel eens de Spotify van de televisie kunnen worden, tenminste, als het aanbod groot genoeg is. Vandaar ook de lancering van Rex en Rio: Netflix vóór zijn. Ondertussen is Netflix in de VS wel aan het tonen hoe het ook kan: nieuwe seizoenen van Arrested Development en House of Cards, voor Netflix geproduceerd, worden er in één keer online gegooid, zodat de abonnee zelf kan beslissen in welke tijdspanne hij of zij zal kijken. Snel, integraal én op elk platform: de toekomst van de tv-reeks lijkt – of toch op zijn minst deels – buiten de televisie te liggen. Tv is niet meer het ideale medium voor een tv-reeks: meer en meer lijken de zenders dat te beseffen.

Aan initiatieven geen gebrek dus, maar met de wildgroei van platforms die elkaar beconcurreren is er ook een hoop onduidelijkheid ontstaan. Of weet u wat u straks op Stievie zal kunnen kijken, maar niet op Rex? Of Netflix ook HBO-series zal tonen? En of het dubbelop is om naast Prime ook Rio te hebben? De Vlaamse zenders en distributeurs blijven elkaar beconcurreren, maar een eenduidig initiatief lijkt er vooralsnog niet uit te komen.

Kortom, de kans is groot dat u de komende tijd sneller dan ooit het laatste seizoen van Mad Men, de finale van Breaking Bad of de nieuwe reeks Boardwalk Empire legaal zult kunnen zien, maar het zal u wel geld kosten – en enig opzoekwerk.

En als u er niet voor wilt betalen, zult u het moeten blijven doen met een onbekende vrouw die vanuit haar zetel ‘Oh my god! Did that really happen?’ naar haar televisie roept – en ondertussen raden welk hoofdpersonage er nu weer gemold is in Game of Thrones.

Heeft ook zijn charme.

HOMELAND – SEIZOEN 3

Vanaf 7/10 op 2BE

DOOR GEERT ZAGERS

TV IS NIET MEER HET IDEALE MEDIUM VOOR EEN TV-REEKS: MEER EN MEER LIJKEN DE ZENDERS DAT TE BESEFFEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content