Waarom GTA-fans boos zijn

Enkele weken geleden kondigde Rockstar Games een nieuwe versie van Grand Theft Auto V voor PlayStation 5 aan. Dat was niet waar GTA-fans op gehoopt hadden. Een tijdlijn van de teleurstelling.

17 september 2013

Grand Theft Auto V verschijnt voor PlayStation 3 en brengt in één dag tijd 800 miljoen dollar op. Drie dagen later wordt de kaap van een miljard dollar bereikt. Ook de pers is enthousiast: op Metacritic krijgt de game een gemiddelde score van 97 procent.

18 november 2014

GTA V verschijnt voor PlayStation 4 en Xbox One (en later ook voor pc). De verbeterde versie bevat onder meer drukker verkeer, betere weereffecten en nieuwe fauna en flora. Een logische rerelease, aangezien de PS4 al vóór de release van GTA V was aangekondigd.

12 januari 2016

GTA-hoofdontwikkelaar Leslie Benzies verlaat Rockstar Games. Later claimt hij dat hij recht heeft op 150 miljoen dollar aan onbetaalde royalty’s en zet hij juridische stappen tegen Rockstar. Uiteindelijk komen beide partijen tot een schikking.

9 april 2018

GTA V is het meest winstgevende entertainmentproduct aller tijden, met een omzet van 6 miljard dollar. Dat succes is onder meer te danken aan Grand Theft Auto Online, het multiplayerluik van GTA V, dat jaarlijks kleine updates krijgt in de vorm van onder meer nieuwe missies, voertuigen, wapens en radiostations.

14 oktober 2018

Dan Houser, mede-oprichter van Rockstar en GTA-mastermind, zorgt voor verontwaardiging wanneer hij in een interview vertelt dat zijn team soms 100 uren per week klopte bij het maken van hun nieuwste game, Red Dead Redemption 2. Ex-medewerkers getuigen over lange dagen, onbetaalde overuren en een toxische bedrijfscultuur. Rockstar past na de controverse zijn beleid aan.

11 maart 2020

Ook Dan Houser verlaat Rockstar. Dat lijkt geen goed teken voor GTA VI, waarover ongeduldige fans intussen al jaren speculeren. Zeven jaar zonder een nieuwe GTA-game is een record.

11 juni 2020

Sony kondigt PlayStation 5 aan met een reeks nieuwe games. Fans hopen op perspectief voor GTA VI. In plaats daarvan krijgen ze een trailer voor een uitgebreide en enhanced versie van GTA V. Daar kunnen ze niet mee lachen. Op YouTube telde de trailer bij het ter perse gaan van dit stuk 115.000 dislikes tegenover 51.000 likes. ‘Stel je voor dat je een geremasterde versie van een geremasterde game speelt’, luidt de topcomment.

13 juni 2020

Een ex-producent van Rockstar zegt op TikTok dat een geüpdatete versie van GTA V nu eenmaal de veiligste, goedkoopste en makkelijkste optie is. Later vertelt hij dat er geruchten zijn over een mogelijke GTA VI-release in 2023. Tien jaar na GTA V. Die opvolger kan maar beter heel, heel goed worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content