De onderhandelingen over de uitzendrechten van het Belgische voetbal zijn nog niet ver gevorderd. VRT?sportchef Frank van Laeken blijft erbij dat de openbare omroep niet van plan is ‘zotte prijzen’ te betalen voor dat voetbalcontract. Hij gaat ervan uit dat ze er bij VTM net zo over denken. Zoals het er nu naar uitziet, wil de profliga de tarieven voor Vlaanderen verdubbelen tot 280 miljoen, maar zo’n deal ziet Van Laeken niet zitten. Als de liga voet bij stuk houdt en desnoods wil uitpakken met een eigen tv?station, een initiatief waarmee ze al eerder dreigde, dan moet ze dat maar doen, vindt de sportchef van de VRT.Van Laeken meent dat je een kleine voetbalmarkt niet kunt vergelijken met die van Frankrijk of Engeland. ‘In Engeland halen de tweede divisies, die je kunt vergelijken met de derde klasse bij ons, volle stadions. Bij ons moeten ploegen die in eerste klasse spelen overleven met 2000 toeschouwers per wedstrijd. Je moet de verhoudingen in acht blijven nemen.’Eind augustus zou het tot een akkoord moeten komen. Tot juni volgend jaar loopt nog het oude contract met Canal+, VTM en RTBf, die sinds 1994 de voetbalrechten op zak hebben. Abonneezender Canal+ betaalt momenteel ongeveer 230 miljoen voor 30 rechtstreekse voetbaluitzendingen. VTM legt jaarlijks 55 procent en de RTBf 45 procent van in totaal 280 miljoen frank op tafel om per kalenderdag van het nationale voetbalkampioenschap of van de Beker van België maximum 60 minuten aan beeldmateriaal indirect uit te zenden.

De onderhandelingen over de uitzendrechten van het Belgische voetbal zijn nog niet ver gevorderd. VRT-sportchef Frank van Laeken blijft erbij dat de openbare omroep niet van plan is ‘zotte prijzen’ te betalen voor dat voetbalcontract. Hij gaat ervan uit dat ze er bij VTM net zo over denken. Zoals het er nu naar uitziet, wil de profliga de tarieven voor Vlaanderen verdubbelen tot 280 miljoen, maar zo’n deal ziet Van Laeken niet zitten. Als de liga voet bij stuk houdt en desnoods wil uitpakken met een eigen tv-station, een initiatief waarmee ze al eerder dreigde, dan moet ze dat maar doen, vindt de sportchef van de VRT.

Van Laeken meent dat je een kleine voetbalmarkt niet kunt vergelijken met die van Frankrijk of Engeland. ‘In Engeland halen de tweede divisies, die je kunt vergelijken met de derde klasse bij ons, volle stadions. Bij ons moeten ploegen die in eerste klasse spelen overleven met 2000 toeschouwers per wedstrijd. Je moet de verhoudingen in acht blijven nemen.’

Eind augustus zou het tot een akkoord moeten komen. Tot juni volgend jaar loopt nog het oude contract met Canal+, VTM en RTBf, die sinds 1994 de voetbalrechten op zak hebben. Abonneezender Canal+ betaalt momenteel ongeveer 230 miljoen voor 30 rechtstreekse voetbaluitzendingen. VTM legt jaarlijks 55 procent en de RTBf 45 procent van in totaal 280 miljoen frank op tafel om per kalenderdag van het nationale voetbalkampioenschap of van de Beker van België maximum 60 minuten aan beeldmateriaal indirect uit te zenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content