VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

Het is een drukke sportzomer geweest. Het EK voetbal in Frankrijk, de Tour de France, de Olympische Spelen in Rio… Wat vond jij eigenlijk het sportieve hoogtepunt van deze zomer?

Joppe Bastiaens, Wuustwezel

> Verkeerd adres, Joppe. Ik kan nog geen hockeybal van een biljartbal onderscheiden, en ik ben er pas deze zomer achter gekomen dat de steeplechase géén afstandsloop in stiepelzatte toestand is. Om maar te zeggen: ik weet nog minder van sport af dan Joke Schauvliege van bosbeheer en Twitterwachtwoorden. Gelukkig is je vraag al beantwoord door de échte orakels van deze sportzomer: Karl Vannieuwkerke en Ruben Van Gucht. Als er iemand met vakkennis én autoriteit de afgelopen sportzomer mag evalueren, zijn het wel de vaandeldragers van de gedegen scorebordjournalistiek.

Wel, Joppe, tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen onderbrak Karl Vannieuwkerke zonder veel omhaal de Sporza-commentator voor een live straalverbinding met Ruben Van Gucht in Rio, precies om hem die ultieme vraag voor te leggen. Welke olympiër had nu de strafste sportprestatie neergezet? En wat was bij uitbreiding het hoogtepunt van die heroïsche sportzomer van 2016? Was het de felbevochten bronzen medaille van de Beer van Brecht? De heldhaftige wijze waarop onze hockeyjongens zich naar het zilver knokten? Of toch de krachttoer van Nafi Thiam, die totaal onverhoopt maar o zo imposant het goud op de zevenkamp pakte? Ruben, opgetrokken uit niets dan degelijkheid en vakmanschap, twijfelde geen seconde. ‘Het hoogtepunt van deze sportzomer? Dat ik mijn loopschema heb volgehouden, tiens.’

Nu zul je zeggen: is het niet merkwaardig, een tikje onbescheiden zelfs, om je particuliere hobbyprestaties hoger in te schatten dan de olympische heldendaden van internationale topsporters? Maar eigenlijk, als je erover nadenkt, geef hem eens ongelijk. Drie weken meedraaien als embedded journalist bij de Rode Duivels. Nog eens drie weken stand-ups en interviews verzorgen op de Spelen. Tussendoor allerlei presentatiewerk voor Club Brugge bij elkaar schnabbelen. En dan nog eens de tijd vinden om je looptrainingen vol te houden én al dat gezwoeg in bloot bovenlijf vast te leggen met een GoPro-camera voor een personality-documentaire op Canvas? Faut le faire! Zeker als je weet dat Ruben ter wille van zijn digitale volgers onvermoeibaar selfies met al zijn accreditaties is blijven posten op Instagram en systematisch alle complimenten van twitterend Vlaanderen over zijn journalistieke degelijkheid is blijven retweeten. Doe het hem maar eens na! Het is onbegrijpelijk dat Ruben niet samen met onze zes medaillewinnaars is ontvangen op het koninklijk paleis.

Ik lees dat Dimitri Vegas, van Dimitri Vegas & Like Mike, in het geheim acteerlessen volgt. In welke Hollywoodfilms kunnen we hem binnenkort aan het werk zien?

Hanne Van den Steen, Willebroek

> Ik heb het even voor je gegoogeld, Hanne. Dimitri Vegas is wel degelijk aangesloten bij het Creative Artists Agency in LA, maar voorlopig is er geen spoor van een Hollywoodfilm waarin hij een hoofdrol, een bijrol of nog maar een cameo vertolkt. Dat kan maar één ding betekenen! Dimitri Vegas heeft stiekem acteerlessen gevolgd voor een frats in Sorry voor alles. Mijn gok? Op Tomorrowland hebben Vegas en Mike een paar tienduizend festivalgangers tegelijk in de luren gelegd door te doen alsof ze live aan het dj’en waren terwijl ze gewoon een voorgemixte set op USB-stick hebben afgespeeld. Wat een geslaagde prank zou dat niet zijn!

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content