VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

Eva De Roo is goed op weg om de Slimste Mens te worden. Eerlijk: had jij dat verwacht van je collega bij Studio Brussel?

Tuurlijk wel. Voor mij is haar eruditie en algemene ontwikkeling al lang geen verrassing meer. Voor haar tegenstanders in De slimste mens helaas des te meer. Die dachten allemaal dat ze dat mokkel van Studio Brussel wel even opzij zouden zetten, maar werden stuk voor stuk intellectueel overklast. En vooral bij de mánnelijke kandidaten deukte dat een fameuze bluts in hun ego. Dat heb ik vanuit de green room als bevoorrechte getuige mogen vaststellen. Louis Talpe was na zijn laatste aflevering urenlang niet aanspreekbaar. Eric Goens vloog zo wanhopig in de drank dat de productie inderhaast alle nachtwinkels van Vilvoorde moest gaan leegkopen. En Ruben Van Gucht… tja, die implodeerde gewoon tijdens de finale, en explodeerde nadien zoals ik alleen vulkanen heb zien uitbarsten. Beende roepend en tierend de studio uit, brulde ‘dat hij geen twee weken blokverlof had genomen om te verliezen van een meisje’ en sloeg met zijn persoonlijke föhn zijn loge kort en klein. Nog een chance dat Ruben een manager heeft die ook veel Vier-gezichten representeert of er was een serieuze schadeclaim van gekomen.

Maar zelf sta ik dus niet te kijken van Eva’s zegetocht. Ik ken Eva al langer. Die begint niet aan haar dag voor ze The New York Times, Le Monde Diplomatique en The Beijing Daily heeft uitgelezen. Heeft op de redactie tegelijk, op drie verschillende schermen, CNN, BBC News en Al Jazeera opstaan. Programmeert op haar digicorder alle documentaires op Arte en National Geographic wanneer ze voor een weekend naar de Biënnale van Venetië trekt.

En mind you, Jeroen: ze is niet de enige bij Studio Brussel die de tegenstand in De slimste mens op een hoopje speelt. Siska Schoeters en Linde Merckpoel gingen drie afleveringen mee, Kirsten en Sofie Lemaire elk vier. Lisa Smolders won acht keer. En Otto-Jan Ham zelfs elf keer. Zonder lidkaart van Mensa kom je er bij Studio Brussel niet in. Het is geen toeval dat collega’s van MNM er altijd na één aflevering uit liggen en die van Qmusic zelfs nooit voorbij de preselecties zijn geraakt.

Heb ik dat goed gelezen? Komt er een winterversie van Is er wifi in Tahiti op VTM? En luistert die écht naar de naam Ligt er flan op de Mont Blanc?

Jawel, Tine. Ze zijn aan de Medialaan iets vroeger dan gewoonlijk aan de drankvoorraad voor het kerstfeestje begonnen. Om niet te zeggen dat ze Rode-neuzendag nogal letterlijk genomen hebben. En dan maakt men tijdens brainstormsessies al eens rare beslissingen, Tine. Niet dat de andere werktitels zoveel beter waren. De notulen van de bewuste vergadering vermelden ook nog ‘Is er radio op de Kilimanjaro?’, ‘Groeit er okselhaar in Zanzibar?’ en – hier kon zelfs Niels Destadsbader niet om lachen – ‘Is er een zippo in Aleppo?’

Nee, Tine, doe mij maar eenduidige programmatitels die zeggen waar het op staat. Zoals Terzake duidelijk maakt dat Kathleen Cools en Annelies Beck graag ter zake komen. Zoals Het huis niet verhult dat de maker vooral met zijn eigen villa wil stoefen. En zoals Voor hetzelfde geld aangeeft dat je voor hetzelfde geld iets nuttigers had kunnen doen met je vrije tijd.

Jeroen Geysen, Merksem; Tine Messiaen, Peer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content