Best een interessant en verhelderend lijstje hadden jullie vorige week, over schrijvers die de verfilming van hun eigen boek haatten. Maar zeg eens eerlijk: is het boek niet altíjd beter dan de film?

Marjan Van Wymeersch, Halle

> Zo cultuurpessimistisch ben ik niet aangelegd, Marjan. Maar ik miste in dat lijstje wél de evangelisten en apostelen. Geen boek dat door Hollywood zo mismeesterd is als de Bijbel, toch? Ofwel portretteren ze het hoofdpersonage als een slecht dansende musicaljanet, zoals in Jesus Christ Superstar. Ofwel slagen ze erin alle Joden voor te stellen als bloeddorstige sadisten en Jezus van Nazareth als een masochistische vod, zoals in The Passion of the Christ. In Zijn plaats was ik een tweede keer herrezen om die Mel Gibson eens serieus op zijn muil te geven.

Binnenkort is het de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. Waar kan ik stemmen?

Gust Dejaeghere, Kallo

> Ik moet je teleurstellen, Gust. Je kunt maar stemmen voor één enkele categorie: die van de publieksprijs. Gek genoeg niet op de site van de Televisiesterren, maar op die van de sponsor van de Televisiesterren. Kennelijk is de televisiesector zó armlastig dat ze de organisatie van haar eigen sectorprijzen moet laten bekostigen door een sponsor. Erger nog, Gust – en hier moet ik je opnieuw teleurstellen: die Televisiesterren zullen niet eens op televisie te volgen zijn. De awards worden namelijk uitgereikt in Plopsaland, achter gesloten deuren, ver van het publiek. Niet, zoals kwatongen beweren, omdat Stef Wauters elk jaar uit colère de tafel met lepelhapjes omverstoot omdat VTMnieuws telkens verliest van Het journaal, en één keer zelfs van De ideale wereld. Ook niet omdat Björn Soenens zijn Televisiester voor Het journaal elk jaar meent te moeten vieren door tijdens de afterparty los te barsten in een medley van Johnny Cash-covers. Zélfs niet omdat Evi Hanssen zich volgens allerlei geruchten zo enthousiast met cava voltankt dat ze aan werkelijk iedereen háár sterretje wil laten zien. Nee, gewoon omdat de kosten van al die cava en lepelhapjes zo hoog oplopen dat alle genodigden 275 euro moeten ophoesten om binnen te mogen, laat staan dat er genoeg middelen voorhanden zijn voor een live-uitzending.

Bovendien, Gust, heeft VTM zich dit jaar teruggetrokken uit de Televisiesterren. Stef Wauters heeft het wel gehad met de aanhoudende miskenning van VTMnieuws. En Project K, hét paradepaardje van VTM, is niet eens genomineerd. Zelfs niet in de categorie fictie. Volgens de Medialaan allemaal de schuld van de Televisieacademie die de sterren uitreikt. En geef hen eens ongelijk. In de raad van bestuur zetelen eminenties als Paul Jambers, Paula Semer en Jan Van Rompaey en de kiescommissie bestaat dit jaar onder meer uit Luc Appermont en Chris Lomme. Niet echt wat je noemt jonge, bijdetijdse tv-makers.

Met zo’n jury zal nog eerder een Ster naar de Baccarabeker of Schipper naast Mathilde gaan dan naar VTMnieuws.

Naar verluidt wordt er achter de schermen wel druk gewerkt aan een verzoeningsplan om VTM weer aan boord te hijsen. Het schijnt dat ze hebben voorgesteld om dit jaar een extra Ster uit te reiken aan het nieuwsprogramma dat de arrestatie van Salah Abdeslam en de daaropvolgende rellen in Molenbeek het spectaculairst in beeld heeft gebracht, en het zou al raar moeten lopen als VTMnieuws die prijs niet met gemak in zijn zak steekt.

Ik snap het concept van het VIER-programma Jani gaat… niet helemaal. Waarom moet hij zich elke week onderdompelen in een wereld waar hij helemaal niets mee heeft? Zou het niet interessanter zijn, voor hem én voor de kijker, als hij dingen doet die hij wél leuk vindt?

Davy Dumoulin, Tongeren

> Helemaal mee eens! Ik kijk vooral uit naar de aflevering Jani gaat een beetje mank na zijn weekendje San Francisco.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content