Dus kunstenaar Jan De Cock heeft vier mediagroepen voor de rechter gedaagd omdat hij te weinig aandacht krijgt, en de VRT en Roularta zijn daarbij. Begin je ‘m al te knijpen, Vincent?

Thomas Lenssens, Turnhout

> Eerlijk, Thomas? Ik heb hem moeten googelen, die Jan De Cock. Blijkt de grote broer te zijn van Gerrit De Cock, de drummer van Les Truttes. Niet zo gek dus dat ik nog nooit van hem gehoord had. Drummers mogen in de media al nooit interviews geven, laat staan broers van drummers. Maar bon, ik heb er zijn fameuze aanklacht eens op nagelezen. En ik ben geen rechter, natuurlijk, maar wie de media verwijt dat ze ‘duizenden pagina’s en minuten spenderen aan vreemdelingen die het land binnenstromen, maar geen seconden meer over hebben voor onze inlandse culturele elite’, die zou weleens zélf aangeklaagd kunnen worden. Voor racisme. Of aanzetten tot haat.

Ik heb ook maar eens onderzocht waar de verongelijktheid van Grote Cock vandaan komt. Blijkt terug te gaan op zijn expositie in Tate Modern tien jaar geleden. Dat was wel wat. John The Cock! In Tate Modern! Hij mocht er, als eerste kunstenaar van ’s lands culture elite, zijn vezelplaatinstallaties exposeren. Dácht hij. In werkelijkheid dienden zijn vezelplaten alleen maar om de échte kunstwerken aan te bevestigen. Je begrijpt, Thomas: als zelfverklaarde protagonist van de culturele elite oneigenlijk gecontracteerd worden als schrijnwerker om andermans exhibitie in te richten, dat moet pijn doen.

Dus rechtszaak of niet: het zou een mooi gebaar van de vier mediagroepen zijn als ze Grote Cock bij wijze van morele compensatie de hand zouden reiken met een opdracht. Volgens bronnen bij De Persgroep kan het kantoor van Christian Van Thillo wel een smaakvolle herinrichting verdragen. Lijkt me een kolfje naar zijn schrijnwerkershand! Het verguisde decor van het vernieuwde Journaal? Grote Cock vertimmert dat plastieken onding in geen tijd tot een knusse Ikea-huiskamer waar elke Vlaming zich terstond weer thuis voelt! En nu ik erover denk: hoog tijd ook dat Ben Crabbé achter zijn desk eens een fatsoenlijk opstapje krijgt in plaats van die omgekeerde bierbak.

Wat voor een egocentrische psychopaat is die Kanye West eigenlijk? Hij blijft zijn nieuwste plaat maar uitbrengen en weer intrekken omdat hij ze niet afgewerkt krijgt, ook al noemt hij het zelf ’the best album of all time’. En intussen maar zelfverheerlijkende tweets rondsturen. Moet die gast niet tegen zichzelf beschermd worden?

Jeroen Dobbelaere, Zottegem

> Met permissie, Jeroen, maar dat vind ik een wel érg krasse redenering. Als we gaan twijfelen aan de mentale gezondheid van álle excentriekelingen die dwaasheden verkondigen op Twitter, dan moet Joël De Ceulaer morgen ook gecolloqueerd worden. En geef toe: dat zou het maatschappelijke debat behalve een stuk schraler ook een pak minder grappig maken.

Nee Jeroen, Kanye West is – net als Joël De Ceulaer – een misbegrepen genie. Zoals hij het zelf verwoordt in Pocket Kanye Wi$dom, het citatenboek met zijn belangrijkste motto’s en levenslessen: ‘I understand culture, I am the nucleus.’ Zo is het maar net. En trouwens: een hiphopplaat is altijd een beetje kunst. In tegenstelling tot pakweg een vezelplaat. Dat blijft toch altijd een vezelplaat.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content