VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO
Mijn favoriete programma van het najaar is met grote voorsprong Axel opgelicht op VTM. Heb jij weet van een eventueel vervolg op de reeks? Dan programmeer ik alvast mijn digicorder.
Sonja Janssens, Merksem
Goed dat het eens gezegd wordt, Sonja. Er is weinig waar mijn hart zo van gaat huppelen als de glorieuze rehabilitatie van Axel. Want die komt niets te vroeg. Al te lang is Axel weggezet als kokette komediant – meer poseur dan acteur alleszins. Dat kan natuurlijk liggen aan de volstrekt ongeloofwaardige manier waarop hij een onbehouwen flik speelde in Flikken en een onbehouwen smeris in Smeris. Aan zijn rollen als onbehouwen pooier (Matroesjka’s), onbehouwen transgender (LouisLouise) en onbehouwen crimiclown (Crimi Clowns). Godbetert, zelfs zijn rol als onbehouwen versie van zichzelf (Auwch) werd afgeschreven als weinig geloofwaardig. Dat hij in het dagelijkse leven met bitter weinig succes voor dichter en kunstkenner speelt (Van Gils & gasten), hielp ook niet echt. En het gerucht gaat dat zijn eigen moeder hem niet eens meer geloofwaardig vond als zoon.
Dat alles is voorgoed verleden tijd sinds Axel ons elke week verblijdt met Axel opgelicht: daarin speelt hij eindelijk eens helemaal zichzélf. Dat is net het geniale aan het concept: in Axel opgelicht moet Axel niet langer spélen, maar zíjn. En wie kan beter een pedante patser met Antwerpse tongval en een lichte tic nerveux spelen dan een pedante patser met Antwerpse tongval en een lichte tic nerveux?
Zo geniaal de rol die hij speelt, zo simpel is het format: Axel – de échte Axel, niet de acteur – laat zich elke aflevering in een andere stad oplichten – door échte oplichters. Zijn toewijding om zulke sloebers te ontmaskeren, grenst aan het bovenmenselijke. Als het niet van de eerste keer lukt, omdat Axel zijn iPhone niet ver genoeg uit zijn achterzak heeft laten bungelen of gewoon omdat de camera weer veel te opzichtig stond opgesteld achter gindse bloembak, probeert hij het gewoon opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Tot hij desnoods zélf zijn iPhone 7 in de jas van een Pakistaans uitziende voorbijganger steekt. En zo onthult Axel week na week hoe makkelijk het is om een pedante patser met Antwerpse tongval en een lichte tic nerveux in de luren te leggen, als je maar genoeg je best doet.
Dus ja, Sonja, wat voor een eyeopener is dat programma niet? Dat sommige taxichauffeurs méér aanrekenen dan het officiële tarief voorschrijft: we hadden er vóór Axel opgelicht geen flauw benul van. Dat geldwisselaars in Praag woekerwinsten aanrekenen: hadden we zonder mystery shopper Axel nooit geweten. En dat er achter sommige Londense massagesalons veredelde bordelen schuilgaan: we waren er nooit achter gekomen als good old Axel het niet in onze plaats proefondervindelijk was gaan vaststellen!
Je hebt gelijk, Sonja: zo’n baanbrekend programma verdient navolging. En dat beseffen ze bij Medialaan ook. Er zouden na een paar wilde brainstormsessies niet minder dan drie spin-offs in de pijplijn zitten. Om te beginnen: Axel overgewicht, een lifestylemagazine waarin Axel met een reis langs ’s werelds belangrijkste Hard Rock Cafés en McDonald’s-filialen het onthutsende bewijs zal leveren dat een doorgedreven fastfooddieet kan leiden tot obesitas. Twee: Axel afgericht, een educatieve realityshow waarin Christel Cabanier en Kurt Van Eeghem zullen aantonen dat je zelfs Axel tafelmanieren kunt leren. En tot slot: Axel doorgelicht, een populair-wetenschappelijk programma waarin onze held met de allernieuwste technieken volledig medisch wordt gescand en waaruit zal blijken dat Axel voor 99,3 procent uit gebakken lucht bestaat.
Die digicorder van jou gaat overuren draaien!
Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier