De Turkse president Erdogan wil een Duitse komiek vervolgen omdat die hem ‘een pedofiele geitenneuker met een klein pietje’ heeft genoemd. Verre van mij om Erdogan bij te vallen, maar eerlijk, Vincent: was die grap er niet vér over?

Roland De Liejer, Tervuren

> Om te beginnen, Roland, is het begrip ‘Duitse komiek’ een contradictio in terminis. De grap klopt ook langs geen kanten. Vooreerst is een ‘pedofiele geitenneuker’ semantisch gezien eigenlijk een lammetjesneuker. En als Erdogan écht zou beschikken over een microscopisch kleine Schwanz kun je technisch gesproken niet eens van bestialiteiten gewagen. De grap is dus volkomen incongruent, maar dat is het punt niet. Het punt is dat wij Europeanen ons niet mogen laten muilkorven door zo’n schaars verlichte despoot. Als Erdogan die Duitse ‘komiek’ wil vervolgen voor smaad, stel ik voor dat we in élke Europese lidstaat een comedian aanduiden om Erdogan er eens goed door te sleuren. Hij kan ons onmogelijk allemáál een proces aandoen. Dus comedians aller landen, verenigt u! En ja, Geert Hoste: jij mag gewoon op semi-verontwaardigde wijze zijn naam uitstoten, speels op je dij kletsen en dramatisch met je ogen rollen tot je publiek hinnikend naar een zakdoek grijpt.

Blijkbaar zijn twee topmannen van Studio 100 ongemerkt met zo’n vier miljoen euro gaan lopen. Moet die lijst met rijkste BV’s die onlangs in Het Nieuwsblad stond dan niet aangepast worden? Want daarin stonden Gert Verhulst en Hans Bourlon nog helemaal bovenaan, met een gezamenlijk vermogen van 112 miljoen euro.

Kris De Peuter, Schoten

> Zo’n vaart zal het wel niet lopen, Kris. De eerste achtervolger op die lijst van rijkste artiesten is Stromae, met een spaarpotje van ocharme 8,5 miljoen. Die mag nog veel platen en geruite sokjes verkopen om in de buurt van de Studio 100-bazen te komen. Op een gemiddelde jaarrekening van Studio 100 is die vier miljoen trouwens een schijntje. Een beetje alsof de boekhouder de laatste kwartaalopbrengsten van de K3-boterhammendozen is vergeten in te schrijven. Of Miguel Wiels’ auteursrechten per ongeluk twee kéér heeft doorgestort. Nee, zelfs nu kabouter Sjoemel en kabouter Zwendel een paar miljoen hebben scheefgeslagen, zijn Hans en Gertje heus nog niet aan de bedelstaf gebracht. Trouwens, voor grootverdieners die verlegen zitten om wat extra financiële ademruimte sponsort onze regering banken als Dexia, die hen hun vermogen belangeloos helpen te parkeren in Panama. En anders kunnen ze altijd nog terecht bij de ex-kabinetschef van Johan Van Overtveldt, die zijn expertise inzake fiscale rulings tegenwoordig aanbiedt aan de bedrijven die hij bij Financiën net correct moest laten belasten.

Nee, Kris, als er twee artiesten in die lijst van Het Nieuwsblad zich écht zorgen moeten maken om hun financiële toekomst zijn het niet Hans en Gertje, maar Dimitri Vegas & Like Mike. Die bekleden heden een respectabele 24e plaats, met een vermogen van 2,2 miljoen. Maar ze hebben zich deze zomer wel door Tomorrowland laten vangen voor een vinyl-only set. Superhippe trend hoor, zo’n dj-set met vinylplaten, maar voor de Boomse broers wel een serieuze financiële aderlating. Moeten ze hun USB-stick met vooropgenomen mixtapes integraal door vinylplaten vervangen. Plus dj-lessen nemen bij een échte dj, zoals Regi of Patje Krimson. Die 2,2 miljoen zal rap op zijn.

Bono heeft de internationale gemeenschap opgeroepen IS te bestrijden met humor in plaats van wapens door massaal comedians naar Syrië te sturen. Geniaal of naïef?

Tineke Holemans, Zwijndrecht

> Geniaal, tiens. Dus wacht, Geert Hoste! Voor je aan die Erdogan-routine begint te werken: ik denk dat je voor ons allemaal veel nuttiger kunt zijn in Syrië.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content