VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

SVEN ORNELIS

Elke week weer sla ik vol bewondering de Knack Focus open. Hoe krijgen jullie dat boekje telkens weer gevuld met zo veel boeiends?

Makkie, Maarten! Je zou ervan versteld staan hoe gauw zo’n weekblad is volgeschreven. Tot ongeveer maandagmiddag slijten de meeste redactieleden hun tijd met solitaire spelen, hun aandelenkoersen checken en surfen naar internetporno. Maandagmiddag rammen ze er al hun interviews en recensies uit. En de pagina’s die dan nog leeg zijn, besteden ze op dinsdag uit aan schrijvers die zich zitten te vervelen op een of andere Italiaanse heuveltop of radiopresentatoren die allang blij zijn dat ze het eens niet over Bazart of Bastille moeten hebben. Dinsdagavond vertrekt dat alles naar de drukker, woensdag naar de winkels, en klaar. Iedereen weer naar milfhunter.com, en repeat.

Maar dat is hoe het werkt bij een weekblad, Maarten. Heel anders gaat het er toe bij dagbladen. Die moeten – het woord zegt het al – elke dág hun blad vol krijgen. En dat vereist heel wat meer creativiteit. De écht inventieve kranten, diegene die als zalmen tegen de stroom in zwemmen, hebben daartoe enkele vernuftige technieken ontwikkeld.

Eén. Detecteer welke onrechtvaardigheden en malversaties je lezers het meest verontwaardigen en breng die onderwerpen elke week opnieuw, maar dan in een licht gewijzigde context. Een voorbeeld? In week 1 behandel je seksisme in het bedrijfsleven. In week 2 seksisme in de politiek. Vervolgens seksisme in de kunstensector, in het loodgieterswezen en ga zo maar door. Levert je elke week zes pagina’s getuigenissen en analyses op, plus een artikel op pagina één, een standpunt op de twee en een week lang élke dag een column van Kristien Hemmerechts.

Twee. Nog makkelijker dan één. Oude kost heropwarmen. Heeft een parlementslid in de Kamer iets racistisch gezegd tegen een oppositielid, en heb je dagenlang je krant kunnen vullen met dat incident, de kritiek erop en ’s mans onoprechte excuses? Vraag datzelfde parlementslid een maand later voor een weekendinterview, kom terug op dat incident en begin gewoon weer van voren af aan. Verbolgen reactie van het geschoffeerde oppositielid. Publiek standje van de partijvoorzitter. En hoppa: de lezersbrieven en opiniestukken strómen binnen.

Fijn dus dat je Knack Focus zo’n boeiend blad vindt, Maarten. Maar denk ook eens aan die arme krantenjournalisten die níét zes dagen per week kunnen slijten op milfhunter.com.

Met Philippe Geubels en Steven Van Herreweghe zijn ze bij Vier wéér twee schermgezichten kwijtgespeeld, nota bene net die gezichten die vier jaar geleden nog de startuitzending van Vier presenteerden. De klad zit er nu wel in, zeker?

Integendeel, Ron. Vier is nog nooit zo kostenefficiënt geweest. De wekelijkse personeelsfeestjes bij Vier zijn nu officieel goedkoper dan het jaarlijkse reüniefeest.

Mag ik het in deze tijden van horrorclowns een tikje ongepast vinden om een film als Crimi Clowns 2.0 uit te brengen? Daar komen alleen maar méér copycats van.

Geen zorgen, Lut. De politie is extra waakzaam. De voorbije week zijn ze alleen al in Vilvoorde herhaalde keren uitgerukt nadat kinderen huilend melding hadden gemaakt van griezelclowns die wartaal uitkraamden. De fratsenmakers beweerden telkens dat ze een actie hielden voor het goede doel – ze probeerden de agenten zelfs een rode neus te verkópen – maar daar trapte de politie uiteraard niet in.

Maarten Roggen, Geetbets; Ron Van Hauwaert, Meeuwen-Gruitrode; Lut De Coster, Waregem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content