VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

KOEN DE BOUW

Ga ik eigenlijk iets van Bob Dylan vinden op de Boekenbeurs? Is de literaire wereld er al uit of hij literatuur schrijft of niet?

Natúúrlijk ga je daar boeken van Bob Dylan vinden, Luc. Op de Boekenbeurs vind je álles waar mensen te veel voor willen neertellen. Daarvoor hoeven ’s lands literatoren het er heus niet over eens te zijn of Dylan nu in hun clubje mag of niet. Trouwens, ik weet niet of het je is opgevallen, Luc, maar de kritiek op de nieuwe laureaat komt vooral van auteurs die de Nobelprijs dit jaar níét gewonnen hebben. Zoals Dimitri Verhulst, Jeroen Olyslaeghers en Kristien Hemmerechts. Tjongejonge, zijn die in hun rapen gescheten, zeg. Een Nobelprijs literatuur voor een muzikant? Alsof Hugo Claus postuum de Rock Rally gewonnen heeft! Mochten ze ‘m nu nog aan een tv-kok gegeven hebben, tot daaraan toe. Die zorgen er met hun kookboeken tenminste nog voor dat die armlastige uitgeverijen ook af en toe een van hún bundeltjes kunnen uitbrengen. Maar die neuzelende nar uit Minnesota? Een aanfluiting van het begrip literatuur!

Hun voornaamste bezwaren? Volgens Verhulst blijven er van Dylans songs, na aftrek van de melodieën, alleen karamellenverzen over. Rare opmerking voor iemand die dweept met de schlagers van Roy Orbison. We zullen het maar toeschrijven aan een zure oprisping nadat zijn laatste boek in Knack Focus is weggezet als ’toiletlectuur’. Fair enough, Dimitri, even goede vrienden. Maar wat te denken van Kristien Hemmerechts’ argumentatie in Terzake laatst? ‘Like a reuwlin’ reuwlin’ steuwn…’, jeremieerde ze. ‘Sorry, maar ik hóór het niet.’ Nee, als je al vijftig jaar naar een Oxbridge-versie van Dylan zit te luisteren, ga je het inderdaad niet horen, Kristien. Volgens Jeroen Olyslaeghers verdienen Dylans teksten dan weer niet het predicaat literatuur omdat ze niet dienen om gelézen te worden. Een beetje zoals de speeches van Winston Churchill of de toneelteksten van Harold Pinter, bedoel je? Want die snodaards hebben óók een Nobelprijs weggekaapt voor de neus van échte literatoren.

Kijk, over smaken kun je discussiëren, Luc. Het staat iedereen vrij om Bob Dylan geen góéde schrijver te vinden. Maar geen schrijver tout court? Voor zover ik weet, gebruikt Bawb hetzelfde alfabet en dezelfde interpunctie als Dimitri Verhulst, Kristien Hemmerechts en Jeroen Olyslaeghers. Dus als je het mij vraagt, zijn sommige schrijvers gewoon bang dat hun standje op de Boekenbeurs straks wordt overschaduwd door stapels Dylan-cd’s en -liedboeken.

Dus Luc, voor je eigen veiligheid: ga op de Boekenbeurs geen handtekening schooien bij Kristien Hemmerechts met Dylans verzamelde songteksten of Chronicles onder de arm. En nog beter is het eigenlijk om als zelfverklaarde Bobcat gewoon weg te blijven van die hele Boekenbeurs.

Waarom zou ik moeten gaan kijken naar De premier, Vincent? De eerste minister van België die de Amerikaanse president moet neerknallen: veel ongeloofwaardiger kan een scenario toch niet worden?

Ik vind dat nogal meevallen qua suspension of disbelief. Een premier die onder voogdij staat van een burgemeester, en die een heikel belastingvoorstel van een meerderheidspartij afkoopt door overheidsgeld uit te trekken om de financiële put te dempen van een zusterbeweging van die partij: dát zou pas een ongeloofwaardige premisse zijn.

Luc De Donder, Affligem; Chris Pieters, Puurs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content