VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

Heeft het eigenlijk zin dat ik tijdens het EK naar al die ‘omkaderende’ tv-programma’s kijk? Of gaan ze weer elke uitzending met dezelfde gasten dezelfde discussies voeren, zoals in Extra Time?

Pieter-Jan De Nolf, Wuustwezel

> Hoezo, altijd dezelfde gasten? De voorbeschouwingen worden om te beginnen al niet gepresenteerd door Frank Raes, maar door Karl Vannieuwkerke, en het is toch al zeker vier weken geleden dat die nog elke dag op tv kwam. Om het onderscheid met Extra Time nog meer in de verf te zetten, heeft hij trouwens beloofd om op geen enkel moment pseudononchalant op het oortje van zijn brilmontuur te sabbelen. In tegenstelling tot Frank Raes zal hij tijdens de rust herhalingen van relevante wedstrijdfases ook niet zelf starten via een touchscreen. Dat maakt de kans alweer een stuk kleiner dat we een montage van Axel Witsels balrecuperatie te zien krijgen terwijl een van de gasten een aanval van De Bruyne aan het ontleden is. Analisten van dienst zijn bovendien Jan Mulder, Gert Verheyen, Geert De Vlieger, Wesley Sonck, Imke Courtois en Franky Van der Elst. Marc Degryse en Timmy Simons zullen slechts sporadisch aanschuiven als analist. Dus dat is ook al een verschil.

En hoezo, altijd dezelfde gespreksonderwerpen? Goed, zal Frank Raes in zijn voetbalcommentaar elke wedstrijd vermelden dat een match 90 minuten duurt? Dat op het einde altijd de Duitsers winnen? En dat Gert Verheyen, ook al is hij al veertien jaar Rode Duivel af, zijn vrouw heeft leren kennen in dancing Highstreet in Hoogstraten? Allicht wel. Zal Jan Mulder na elke wedstrijd blazen dat het in zijn gloriejaren bij Anderlecht allemaal beter was? En dat hij daags voordien weer een mokkel van 22 naar zijn Brusselse hotelkamer heeft gelokt? Reken maar van yes.

Maar wat de voor- en nabeschouwingen tijdens het EK helemáál onderscheidt van Extra Time is het gebruik van heatmaps, de infraroodbeelden die grafisch weergeven waar een speler zich tijdens de match zoal op het veld heeft opgehouden. De wazige blik van Jan Mulder die in gedachten zijn gage zit na te tellen terwijl Geert De Vlieger zo’n heatmap van Fellaini tactisch aan het ontleden is: on-be-taal-baar.

Dus Liesbet Vrieleman volgt Luc Rademakers op als algemeen hoofdredacteur van de VRT Nieuwsdienst. Een goede keuze?

Emma Seynaeve, Sint-Lambrechts-Woluwe

> Voor Bart Schols alvast wel. Liesbet is al sinds 2011 niet meer actief op Twitter. De kans dat hij tijdens een onvoldoende kritisch interview in De afspraak publiekelijk teruggefloten wordt nog voor hij goed en wel afscheid heeft kunnen nemen van zijn gast, is dus eerder klein.

Is het waar wat ik lees: gaat VIER deze zomer écht nieuwe afleveringen van Zeg eens euh uitzenden?

Clothilde Vermeer, Dendermonde

> Jazeker, Clothilde. En wel met de originele cast: Gert ‘Gertje’ Verhulst als presentator en onder meer Margriet Hermans en Koen Crucke op de kandidatenbank. Dat wordt lachen als Koen Crucke het begrip ‘recuperatie’ moet uitleggen zonder de woorden ‘wanhopig’, ‘kijkcijfers’ en ‘opkrikken’ te gebruiken. Of als Margriet Hermans de uitdrukking ‘oude koeien uit de sloot halen’ moet omschrijven zonder haar eigen naam te laten vallen. Wel jammer dat Emiel Goelen er niet meer is om het woord ‘fraude’ te definiëren zonder de woorden ‘snoepreisje’, ‘frigo’ en ‘scheefslaan’ te bezigen.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content