VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

Vrijdag begint op Netflix de vierde reeks van House of Cards. Eindelijk weer elke week huiveren bij de politieke machtsspelletjes van Frank Underwood! Weet jij toevallig al welke rotstreken hij deze keer gaat uithalen?

Klaas Debacker, Ronse

>Spoiler alert, Klaas, maar ik heb me laten vertellen dat Frank Underwood in het nieuwe seizoen zijn presidentiële ambities opbergt om burgemeester te worden van een middelgrote centrumstad. Een job die hij, in weerwil van de democratische fatsoensregels, blijft combineren met het voorzitterschap van zijn partij. Uiteraard blijft hij aldoor ijveren voor zijn strijd om het land terug te geven aan de native Americans. En Frank zou Frank niet zijn als hij zijn autoritaire greep op het federale niveau zou laten verslappen. Vanuit zijn burgemeestersstoel dirigeert hij als een sluwe schaduwpresident zijn marionetten in het Congres. Hij zet een van zijn trouwste luitenanten op de fractieleidersstoel. Benoemt een andere vazal tot penningmeester. En pleegt een karaktermoord op elke dissidente stem.

Ik hoef je niet te vertellen dat Frank krijgt af te rekenen met heel wat interne kritiek en muiterij van trouwe partijsoldaten die in opstand komen tegen zijn tirannieke schrikbewind. En ik hoef je nog minder te vertellen dat hij dat protest met harde hand zal neerslaan. Om zijn populariteit bij de publieke opinie weer op te krikken, doet hij mee aan een populaire quiz op tv en mag hij tijdens de Academy Awards als surprise act een Oscar uitreiken, verkleed in een berenpak.

Maar de mooiste verhaallijn is ongetwijfeld de persoonlijke metamorfose die hij in het nieuwe seizoen ondergaat. Op vraag van zijn vrouw Claire volgt Frank een spectaculaire vermageringscursus, waardoor we hem niet langer driemaal daags een dubbele portie spare ribs zien bestellen in zijn favoriete BBQ joint The Little Dragon.

Heel attent van je om vorige week uitgebreid stil te staan bij de klacht van Jan De Cock over de gebrekkige media-aandacht voor zijn werk. Maar jullie plaatsten bij die brief wel een foto van zijn broer, Gerrit De Cock. Dat verdient een kleine rechtzetting, toch?

Thomas Lenssens, Turnhout

> Mea culpa, Thomas. Ik bekende vorige week al dat ik Jan De Cock heb moeten googelen. Wat natuurlijk jammer genoeg zijn punt bewijst: dat hij schandelijk genegeerd wordt als de meer dan bekwame schrijnwerker die hij is. Het probleem is: bij gebrek aan beschikbare foto’s in de beeldbank van Roularta – en die van de drie andere mediagroepen – was de fotoredactie óók op Google aangewezen. En je wilt niet weten welke resultaten Google Afbeeldingen geeft bij de zoekterm ‘Jan De Cock’. Behalve een willekeurige reeks afbeeldingen van vezelplaten en licht uit de haak hangende kastjes, zijn dat foto’s die je er vooral aan herinneren dat Google in de eerste plaats een Engelstalige zoekrobot is. Wat er ook van zij: een rechtzetting is hier op haar plaats. Ik heb het voor de fotoredacteurs deze keer netjes uitgespeld: een foto van Jan De Cock, niet Gerrit De Cock, met C-O-C-K.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content