VOSSENSLAG

Dimitri Dewever medewerker Trends

Haal uw Wii U van onder het stof en doorklief de ruimte met een intergalactische vos en zijn gevolg. Hoe, die console heeft u weggegeven?

ACHTERGROND

De Wii U was in november 2012 de eerste next-gen-console die op de markt kwam, maar heeft die voorsprong kunnen omzetten in verpletterende resultaten. De 12,8 miljoen verkochte units in bijna vier jaar tijd verbleken bij de cijfers van de PlayStation 4, die na drie jaar richting 40 miljoen stuks evolueert. De Wii U kampt nog altijd met een de-kip-en-het-eiprobleem: omdat de consoleverkoop sputtert, investeren weinig ontwikkelaars in speltitels, en omdat er weinig speltitels beschikbaar zijn, verkoopt de console niet genoeg. Ontpopt het nostalgische Star Fox Zero zich tot reddende engel?

KERMISATTRACTIE

De kindvriendelijke Star Fox-schietreeks debuteerde in 1993 op de Super NES, maar brak pas echt door met Star Fox 64 (1997) op de Nintendo 64. Zero – van de Japanse studio achter Bayonetta 2 (2014) en Vanquish (2010) – en bouwt verder op de fundamenten van de serie. Ook hier moet je als ruimtepiloot Fox McCloud de orde herstellen in het Lylat-sterrenstelsel. In de verhaalmodus treedt de spacevos in de voetsporen van zijn verdwenen vader. Samen met andere beestjes van het Star Fox-team neem je – vooral in luchtgevechten – het andermaal op tegen de psychopathische geleerde Andross en zijn troepen.

FIRE IN THE HOLE!

Met de twee analoge sticks op je GamePad haalt Fox’ Arwing loopings, u-turns en andere trucjes uit. Op het scherm van de GamePad kijk je ondertussen mee vanuit de cockpit van dat pijlsnelle toestel. Mikken en vuren, hetzij met je hoofdwapen, hetzij met een raketwerper, doe je met de motion controls, en dat is geen sinecure als je ondertussen ook nog moet sturen met die twee sticks op je GamePad. Dat je daarbij ook nog op twee schermen (van je tv en van je GamePad) moet letten, maakt het bij momenten érg verwarrend en onnodig complex… Al geldt hier ook dat de aanhouder wint.

VERDICT

Naast het Arwing-vliegmachien heb je nog een ultraslome Gyrowing-drone (inclusief robot om verzamelspul op te pikken of computersystemen te hacken), de Landmaster (die in een zwevende tank kan transformeren), en de Walker (een tweebenige robotvariant van de Arwing). Het korte verhaal ondersteunt de actie, maar die gaat door de frustrerende besturing dus geregeld de mist in. In co-op, waarbij één speler stuurt en de andere schiet, komt de game het meest tot zijn recht. Meesterlijk wordt het nergens. De nieuwe Nintendo NX-console (aangekondigd voor maart 2017) better be good.

STAR FOX ZERO ***

WIIU

NINTENDO

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content