Dimitri Dewever medewerker Trends

Sinds deze week is onetrickpony en cultfenomeen Goat Simulator ook speelbaar op PlayStation 3 & 4: bèèèèèèèh!

ACHTERGROND

Het lijkt een flauwe studentikoze grap en dat is het ook. Zoals de weinig verhullende titel doet uitschijnen, draait de spelactie in Goat Simulator integraal rond het leven van een geit. Hier geen pseudo-academische een-op-eensimulator zoals Farming Simulator, dat u onderdompelt in het wel en wee van de boerenstiel, maar een geschifte variant op de gameplay van een skateboardspel. Dat wil zeggen: een verkenbare open spelwereld en allerlei missies en opdrachten met een criminele evenhoevige in de hoofdrol. Pc- en Xbox-spelers mekkeren al een tijdje. Sinds deze week kunnen ook PlayStation-fans de beest uithangen.

CONCEPT

Kruis een typische Tony Hawk-skategame met Grand Theft Auto en je krijgt Goat Simulator. Dat was de betrachting toen de Zweedse makers deze prettig gestoorde mutant boven de doopvont hielden. Helaas doet het eindproduct zijn inspiratiebronnen allesbehalve eer aan. Ja, het is mogelijk om de urbane omgeving – hoofdzakelijk doelloos – uit te kammen en met allerlei objecten te interageren, maar interessante personages, fijne missies en een onderhoudend verhaal zijn in geen geitenmijlen te bespeuren. Bedoeling is om zo veel mogelijk vernieling te zaaien door te bokken, springen, rennen, vallen én te likken.

VERVELING TROEF

De kleverige tong van de holhoornige kan zich aan omgevingselementen en bewoners klitten, zodat u ermee aan de haal kunt gaan. Om te scoren, moet u chaos creëren, allerlei stunt- en vliegwerk aaneenrijgen en vooraf bepaalde quota behalen. Het doortrappelbare speldecor is echter zodanig vaal en ongeïnspireerd samengesteld dat de lol er al na een klein uurtje af is. Geitentrucjes kunnen gecombineerd worden voor extra punten. Maar het helpt geen sik dat het beest in kwestie behoorlijk tam op de besturing reageert, geregeld in het decor vastzit en ontzettend houterig geanimeerd werd.

VERDICT

Goat Simulator is een stevig uit de hand gelopen klucht. Destijds ineengeflanst tijdens een bijeenkomst van spelontwikkelaars en na razend enthousiaste internetreacties van over de hele wereld inderhaast uitgebouwd tot een commercieel product. Alsof een flinterdun, één pagina tellend kortverhaal zonder al te veel voorbereiding verfilmd zou worden tot een tv-serie of een uitgesponnen bioscoopproductie. Een en ander resulteert in een monotone en behoorlijk zielloze schertsvertoning waaruit eens te meer blijkt dat het basisidee veel te eendimensionaal is om een volwaardige game mee te vormen. Om mond-en-klauwzeer van te krijgen!

GOAT SIMULATOR

PC – PS3 – PS4 – XBOX360 – XBOX ONE

COFFEE STAIN STUDIOS

GAMEPLAY *

GRAFIEK **

GELUID **

DIMITRI DEWEVER

Partner Content