VOOR HETZELFDE GELD ***

‘Welkom bij Voor hetzelfde geld. Heeft u al eens nagedacht over uw erfenis?’ Ik moet er eerlijk in zijn: een tv-magazine over geld en financiën doet me al niet meteen enthousiast opveren in de zetel, als dat dan ook nog eens begint met de vraag om te overpeinzen wat er te gebeuren staat als je gestorven bent, wordt het helemaal lastig. Er zullen vast wel één-kijkers zijn voor wie het vermijden van successierechten een belangwekkend issue is, maar voorlopig hoor ik daar nog niet bij.

Maar goed, als financieel human-interestmagazine heeft Voor hetzelfde geld van bij de start enkele weken geleden moeten opboksen tegen het vooroordeel dat alle geldzaken saai zijn, en het programma heeft toch zijn streng getrokken. Niet dat er echte spannende onthullingen werden gedaan, maar de onderzoekjes die Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille hebben gevoerd naar het ideale niveau van het zakgeld voor puberende kinderen of de prijsverschillen tussen supermarkten in Nederland en België waren wel interessant en vlot gebracht.

Zo ook met de aflevering die geschrankt zat tussen de aankondiging van de erfeniskwestie en de uitwerking ervan. In een poging om te achterhalen wat voor verschil ecologisch autorijden kan maken voor je benzineverbruik werden Jan en Britt naar het circuit van Zolder gestuurd om er een cursus te krijgen in het juist hanteren van gas- en rempedaal. Daarna kregen ze elke een kleine tien liter in de tank en ging het richting Oostende – of tenminste toch zover als ze konden raken met de hen toegemeten brandstofhoeveelheid. Geen duel van epische Top Gear-proporties weliswaar, maar het betere infotainment.

Het knapste stukje tv was echter datgene waarin Thomas Vanderveken een antwoord zocht op een eeuwenoude vraag: Is er – behalve de prijs natuurlijk – een verschil tussen een Leo en een Olé? Na een reeks ontwijkende telefoontjes en vreemde ontdekkingen op het internet – bijvoorbeeld dat er op de plaats waar de Olé gemaakt wordt eigenlijk een kaasfabriek zou moeten staan – ontdekte hij uiteindelijk dat de koekjes volledig gelijk zijn. Niet doordat de producent dat zelf toegaf, maar omdat enkele arbeiders die hij aansprak na het einde van hun shift dat gewoon vertelden. Het was een queeste die wat deed denken aan de speurtocht die de jongens van het Nederlandse Keuringsdienst van Waarde vaak ondernemen, en die ook bewees dat Voor hetzelfde geld erg verrassend en verfrissend kan zijn. Zolang men dus maar van mijn erfenis blijft.

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

Elke woensdag, één

DOOR STEFAAN WERBROUCK

IS ER – BEHALVE DE PRIJS – EEN VERSCHIL TUSSEN EEN LEO EN EEN OLÉ? VOOR HETZELFDE GELD ZOCHT EN VOND HET ANTWOORD OP DIE EEUWENOUDE VRAAG.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content