Patti Smith brengt op haar nieuwe plaat (recensie op pagina 51) een eerbetoon aan Amy Winehouse – in ‘This Is the Girl’. Acht andere muzikanten die een overleden collega huldigden in een song.

STEVIE WONDER – SIR DUKE

VOOR Duke Ellington

Stevie Wonders uitbundige eerbetoon uit 1976 aan Duke Ellington, die twee jaar voordien gestorven was, en andere jazzgrootheden, zoals Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Ruim 35 jaar oud, maar you can still feel it all over.

BEN FOLDS – LATE

VOOR Elliott Smith

Ben Folds toerde in 2003 een paar weken in de VS met Elliott Smith. Toen die singer-songwriter zich enkele maanden later van het leven beroofde, schreef de pianist met Late, dat in 2005 verscheen op Songs for Silverman, een ingetogen afscheid. ‘Elliott, man, you played a fine guitar and some dirty basketball. The songs you wrote, got me through a lot.’

SONIC YOUTH – TUNIC

VOOR Karen Carpenter

Op Goo, hun eerste album voor een groot platenlabel, brachten de New Yorkse noisegoden hulde aan een vrouw wier muziek bijzonder weinig distortion bevatte: Karen Carpenter van The Carpenters, die in Tunic in de hemel drums zit te spelen, in het gezelschap van onder meer Janis Joplin en Elvis Presley.

R.E.M. – LET ME IN

VOOR Kurt Cobain

Patti Smith schreef in 1996 al eens een song voor een te vroeg gesneuvelde muzikant, About a Boy, over Kurt Cobain. Twee jaar eerder had Michael Stipe op Monster gezongen over zijn futiele pogingen om door te dringen tot de Nirvana-frontman.

ALICE IN CHAINS – WOULD?

VOOR Andrew Wood (Mother Love Bone)

De tragiek van de grungescene in één nummer. Alice in Chains maakte Would? in 1990 voor Andrew Wood, de zanger van Mother Love Bone die aan een overdosis stierf vlak voor het debuut van die band uitkwam. In 2002 zou Chainszanger Layne Staley zelf sterven na een noodlottige shot heroïne.

U2 – ANGEL OF HARLEM

VOOR Billie Holiday

In een van de grootste hits van Rattle and Hum (1988) huldigden Bono en co Billie Holiday, de ‘angel in devil’s shoes’ die naar de New Yorkse wijk Harlem verhuisde in haar tienerjaren.

DON MCLEAN – AMERICAN PIE

VOOR Buddy Holly, Ritchie Valens, The Big Bopper

Wellicht de bekendste tribute song uit de muziekgeschiedenis, dit nummer uit 1971 over ’the day the music died’, 3 februari 1959 meer bepaald. Rockpioniers Buddy Holly, Ritchie Valens en JP ‘The Big Bopper’ Richardson kwamen die dag samen om bij een vliegtuigongeluk.

PUFF DADDY – I’LL BE MISSING YOU

VOOR The Notorious BIG

Tot slot nog een bewijs dat een tribute de overledene niet altijd eer bewijst. Puff Daddy schreef deze slappe variant op Every Breath You Take van The Police in 1997 voor zijn enkele maanden eerder vermoorde hiphopcollega The Notorious BIG.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content