The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy. Preview in aanwezigheid van producent Robbie Stamp, donderdag 17/3 û 16.00, Auditorium 44, Brussel. Info: www.bifff.org.

De exclusieve vertoning van Exorcist: the original prequel van Paul Schrader (zie pagina 22) is niet de enige troef van het Brussels International Festival of Fantastic Film. Op donderdag 17 maart licht de filmveertiendaagse ook een tipje van de sluier van The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy, de langverwachte verfilming van het cultboek van Douglas Adams. In een speciale visie toont het Bifff aan de fans een paar fragmenten uit de film (die eind april in première gaat en op 29 juni bij ons in de zalen komt), waarna medeproducent Robbie Stamp tekst en uitleg geeft.

Op 8 maart 1978 bracht BBC-radio de eerste aflevering van het hoorspel The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy, geschreven door de 26-jarige Adams, en al vlug groeide ‘ the guide’ uit tot een waar fenomeen. In 1979 verscheen het eerste boek (er zouden er nog vier volgen), twee jaar later kwam er een tv-serie, daarna volgden nog audioboeken, strips, een computergame… en bijna dertig jaar na het begin wint het geesteskind van wijlen Adams (die in 2001 stierf) nog elke dag fans bij en is de invloed van de science- fictionsaga in veel series en films te merken (de makers van Futurama hebben het werk bijvoorbeeld uitstekend gelezen).

Aan het begin van The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy wordt hoofdpersonage Arthur Dent door zijn beste vriend Ford – een redacteur van de gids uit de titel – gered van een gewisse dood, als de aarde vernietigd wordt om een nieuwe afrit van een intergalactische snelweg aan te leggen. Het duo kan nog net een lift krijgen in een ruimtetuig, en begint zo aan een doldwaze tocht door ‘space, the final frontier’. Met zijn bizarre mengeling van sciencefiction, absurde humor, taalspelle- tjes en diepzinnige filosofie is The Hitchhiker’s Guide een soort Alice in Wonderland in space (en op lsd), een reeks waar je geweldig veel plezier aan beleeft, maar waar je ook telkens opnieuw interessante en verrassende inzichten in terugvindt.

Onnodig te zeggen dat The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy weleens onverfilmbaar wordt genoemd, al waren er van in het begin plannen om een bioscoopversie te maken. Toch duurde het tot in 1997, toen de rechten in handen kwamen van Disney, vooraleer het menens werd. Nadat Jay Roach ( Austin Powers) afzegde, mocht nieuwkomer Garth Jennings op basis van het script dat Adams achterliet een kans wagen. In de hoofdrollen vinden we onder meer Martin Freeman (Tim uit The Office) als Arthur en de rapper Mos Def als Ford. Geen supersterren dus, omdat Disney besloten heeft om van de vreemde fantasie van Adams de grote ster te maken. Dat belooft. (S.W.)

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content