VLUGGE JAPIE

Dimitri Dewever medewerker Trends

Net voor het next-gen-racegeweld dit najaar in alle hevigheid losbarst – met games als The Crew, Driveclub en Project CARS – snort GRID nog een laatste ererondje op PS3 en Xbox 360.

ACHTERGROND Het ontbreekt racespecialist Codemasters alvast niet aan lef. Nu steeds meer mensen hun oude spelconsole inruilen voor een PS4 (en in september wordt bij ons ook de Xbox One officieel gelanceerd) werpt de Britse studio de raceleeuwen op last-gen-consoles nog een laatste bot toe. GRID Autosport is zowel een eresaluut aan de oude hardware als een zoenoffer voor de fans – het in mei vorig jaar uitgebrachte GRID 2 oogstte toch wel wat kritiek en misnoegen. Het spel wordt ook eerder gepresenteerd als een compilatiegame of actuele update dan als een gloednieuwe episode, sequel of spin-off.

CONCEPT Bedoeling is om vijf verschillende racedisciplines, elk met een bijbehorende voertuigenreeks, te beheersen en met een team de wereldklassementen te domineren. Zo snor je rond in uithoudingswedstrijden, over officiële racecircuits (waaronder Spa-Francorchamps) met Formulewagens, neem je deel aan stadswedstrijden door de straten van San Francisco, Parijs, Washington en Barcelona én demonstreer je diverse trucjes achter het stuur van getunede bolides: voor elk wat wil(d)s. Via diverse rijassistenten die aan- en uitgeschakeld kunnen worden, bepaal je zélf het realisme en de complexiteit van de rijervaring.

SNEL & OPTIMAAL Het einde van een hardwarecyclus gaat voor een ontwikkelaar vaak samen met het optimaal benutten van de rekenkracht en het tot in de puntjes beheersen van de programmeermogelijkheden van die machine. Zo rijmt GRID Autosport moeiteloos degelijke graphics aan een hoge schermverversingsgraad (onontbeerlijk voor een racegame) én een heleboel extra’s. In vergelijking met de vorige GRID race je tijdens Touring-wedstrijden bijvoorbeeld tegen zestien in plaats van tegen twaalf computerspelers. Na heel wat gemok is ook de cockpit view er opnieuw, waarbij je tijdens races door de voorruit kijkt en het dashboard van de wagen ziet.

VERDICT GRID Autosport is wellicht de allerlaatste grote racegame voor PS3 en Xbox 360. Wie als racefan het wachten op next-gen-kleppers wat wil verzachten, krijgt waar voor zijn geld. Wie een genredefiniërende mijlpaal zoekt, komt echter van een kale reis terug. Ondanks de degelijke besturing en de technische prestaties brengt de game geen vernieuwing en worden er nergens frisse elementen in de mix gegooid. Het onlineluik is even degelijk, maar ook daar hebben we alle modi (inclusief Demolition Derby) al eerder gezien en gespeeld, bij andere racegames. Dit is GRID 2.5, laat het échte derde deel nu maar komen.

GRID AUTOSPORT

PC, PS3, XBOX 360

CODEMASTERS

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content