Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Het Franse dream team – Hoe verandert je leven als je de lotto wint? Een trio van de meest geadoreerde Franse auteurs zoekt het uit.

Dupuy, Berberian & Denis

Oog&Blik & De Bezige Bij, 96 blz., euro19,95Als je Jean-Claude Denis mag geloven, krijg je niets dan narigheid als je de lotto wint. Samen met zijn vrienden Charles Berberian en Philippe Dupuy, de winnaars van de Grote Prijs van Angoulême in 2008, vormde hij een dream team voor dit huis-tuin-en-keukenverhaal, dat perfect aansluit bij de elegante tranches de vie die in Frankrijk gemeenzaam la nouvelle bande dessinée worden genoemd. Denis had ook in zijn zelfgetekende boeken als Die maanden in Amélie laten zien dat hij over de kleine gebeurtenissen van het leven kan vertellen zonder te vervelen. Voor zijn doen is Vlak voor het geluk zelfs vrij spectaculair – niet iedereen wint tenslotte de grote pot van de loterij.

Denis laat zijn verhaal beginnen vlak na het heuglijke nieuws. Ontslagen privé-detective Etienne drinkt zich laveloos en raakt het winnende biljet verschillende keren bijna kwijt. Tergend lang aarzelt hij om zijn fortuin op te eisen. Zijn leven staat intussen helemaal op zijn kop.Zijn ex wil misschien wel opnieuw met hem beginnen, maar weet ze misschien dat hij veel geld heeft gewonnen? De twijfel knaagt. Etienne blijft bijzonder nonchalant met zijn lottobiljet omspringen, ook in het bijzijn van een raadselachtige psychologe die hem alvast door de loterij is gestuurd.

De tenenkrullende roekeloosheid van Etienne roept herinneringen aan Felix op, de grootsprakerige vriend van schrijver Johan uit Meneer Johan, de bekendste reeks van Dupuy & Berberian. Eigenlijk herinnert heel Vlak voor het geluk sterk aan die serie. Als de personages geen ander uiterlijk hadden gekregen, had Denis hiermee een échte Meneer Johan geschreven.

Het tekenwerk van Dupuy & Berberian blijft bewonderenswaardig elegant, maar de computerinkleuring met zachte kleurnuances voelt aan als een parodie van hoe een Dupuy & Berberian-boek ingekleurd moet worden. In incapabele handen krijgen computerkleuren immers de gevoeligheid van een Jean-Marie Dedecker. Je kunt je ook niet van de indruk ontdoen dat Dupuy & Berberian in hun tekenstijl uitdagingen vermijden, waardoor het gevaar voor een inhoudsloos maniërisme opduikt. Maar zelfs een dream team op halve kracht walst nog altijd makkelijk over de concurrentie heen.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content