22.35 – CANVAS

VLAANDEREN NV: VLAAMSE FILMPJES

Het wordt een hete herfst voor de Vlaamse film. Op een paar maanden tijd komen een tiental nieuwe producties van eigen bodem in de bioscoopzalen. Hans Herbots gaf vorige week al het startschot met zijn Verlengd Weekend, de volgende weken en maanden kunnen we nog gaan kijken naar onder meer De bloedbruiloft van Dominique Deruddere, Suspect van Guy Lee Thys, Een ander zijn geluk, het langspeeldebuut van Fien Troch en Buitenspel van Jan Verheyen. De Vlaamse film leeft, of is dat enkel gezichtsbedrog?

De filmindustrie in Vlaanderen biedt misschien wel werk aan 3000 mensen, eigenlijk kan ze alleen bestaan dankzij subsidies van de overheid. Er is immers geen enkele Vlaamse film – zelfs de meest succesvolle niet – die uit de kosten zou geraken, laat staan winst maken, mocht hij geen duwtje in de rug hebben gekregen van de overheid. De reden daarvoor is simpel: we zijn met te weinig. Dankzij De Zaak Alzheimer – en voordien Daens – is het nu misschien wel bon ton om naar een Vlaamse film te gaan, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Een productie van eigen bodem zou minstens anderhalf miljoen bezoekers moeten aantrekken om een break-even te bereiken, en dat is een getal dat zelfs de buitenlandse kaskrakers hier niet halen. Het buitenland is nauwelijks een optie, want in tegenstelling tot de Waalse producties (die kunnen rekenen op de Franse markt) zit niemand op de Vlaamse film te wachten. Is er nog hoop? Vlaanderen NV gaat in zijn allerlaatste aflevering – voortaan wordt de socio-economische duiding opgenomen in de laatavondversie van TerZake – op zoek naar het antwoord.

Desire *** Frank Borzage, VS 1936. Voor een uitgebreide bespreking van deze romantische komedie met Marlène Dietrich en Gary Cooper: zie dinsdag (20.41 – ARTE) l Sum of all Fears * Phil Alden Robinson, VS 2002. Clichématige technothriller, de vierde uit Paramounts Tom Clancy-reeks. Na Alec Baldwin en Harrison Ford kruipt dit keer Ben Affleck in de huid van de excentrieke, heroïsche CIA-analist Jack Ryan (21.00 – VT4) l Without Limits * Robert Towne, VS 1998. Tom Cruise produceerde deze middelmatige, conventionele biopic, een Chariots of Fire-achtige parabel over het koppige doorzettingsvermogen van de legendarische, op 24-jarige leeftijd verongelukte langeafstandsloper Steve Prefontaine (Bill Cradup).

World Soundtrack Awards 2005 Hoogtepunten uit de uitreiking van de World Soundtrack Awards op het Filmfestival van Gent (12.30 – Canvas) End Day Op de vooravond van de grote vernieuwingsoperatie speelt Canvas even voor Getuige van Jehovah met dit docudrama van de BBC waarin we vier manieren te zien krijgen waarop de wereld zou kunnen vergaan – van een megatsunami tot een kometenregen. En morgen weer gezond op! (21.05 – Canvas)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content