Zondag 17/5, 22.20 – één

Waar de Vlaming van wakker ligt? Het lijkt ons geen overbodige vraag in de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen. En omdat het niet altijd een inderhaast in elkaar geflanste internetpoll moet zijn, liet de VRT-nieuwsdienst een volwaardig sociologisch onderzoek uitvoeren. Naast politicoloog Carl Devos werd ook Rik Torfs ingehuurd als wijze van dienst. Niet alleen draaft Vlaanderens bekendste professor kerkelijk recht nu op in Vlaanderen 09, samen met Siegfried Bracke zal hij ook nog De Stemming presenteren.

En hoe hebben ze je voor ‘Vlaanderen 09’ weten te overtuigen?

Torfs: Omdat er gebruikgemaakt wordt van een ernstig onderzoek, uitgevoerd door Jan Callebaut (Mister Censydiam en de man achter de campagne van Yves Leterme in 2007; nvdr. ). Dat zou toch materiaal moeten opleveren om eens au fond op door te gaan. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor politiek, zowel in het binnen- als in het buitenland. Nu krijg ik de kans om uit te vissen hoe politici een evenwicht zoeken tussen hun verschroeiende ambitie en menslievendheid.

Vanwaar trouwens de samenwerking met Siegfried Bracke in ‘De Stemming’?

Torfs: Ik heb gewoon met plezier toegehapt toen ze het me vroegen. Ik had dit even graag met Geert Bourgeois gedaan, hoor, maar dat die opkomt, vormde wellicht een probleempje. (Lacht) Ik kan nog niet verklappen wat we precies samen doen, daar moet eigenlijk nog heel hard aan gewerkt worden. Ik ben echter altijd al een fan van hem en z’n virtuoze taalgebruik geweest.

Na jullie gesprek in ‘Nooitgedacht’ noemde je Bracke ‘de meest religieuze ongelovige’, niet?

Torfs: Ja, Siegfried heeft heel veel belangstelling voor het religieuze. Hij is een mens die nadenkt over de diepe zinvragen. Ik kan wel waarderen dat hij niet altijd eenvoudig aan de oppervlakte blijft. Het is zeker niet dat wij elkaars tegenpolen zijn: de kerkjurist en de logebroeder. Dergelijke levens-beschouwelijke breuklijnen vind ik achterhaald. Veel belangrijker dan de overtuiging vind ik wat je probeert te doen.

De verruimende verkiezingsprogramma’s met Bracke zijn elke campagne goed voor stevige kritiek, denk maar aan z’n tandem met Ben Crabbé. Wat verwacht jij ervan?

Torfs: Op z’n minst een publieke terecht-stelling op de Grote Markt in Brussel.

De Graven Egmont en Horn achterna?

Torfs: Absoluut, twee open geesten die toch wat naïef waren. Al is voor mij vooral dat laatste van toepassing.

Nog even ernstig: hoe denkt je de juiste toon te vinden in een campagne die door antipolitiek dreigt te worden overheerst?

Torfs: Door daar alvast niet aan mee te doen. Ik kan licht ironisch doen, maar cynisme en antipolitiek liggen me niet. Het is ook zo gemakkelijk. Laten we van deze verkiezingen alstublieft geen terechtstelling maken, dat spelletje duurt al lang genoeg.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content