Zaterdag 4/7, 22.20, één

Houd alvast een glas pastis of – waarom niet – een hele fles wijn bij de hand. De Tourgekte is in aantocht, en dus ook uw dagelijkse afspraak met Karl Vannieuwkerke. Hij vergast u in Vive le vélo naar goede gewoonte op gezellige interviews en filmpjes uit en over het Tourcircus.

Blijft het beproefde recept intact?

KARL VANNIEUWKERKE: Toch wel. We zetten ons weer bij valavond en met een glas wijn aan tafel, en praten over de Touractualiteit. We doen er alles aan om het vakantiegevoel en Frankrijk bij de mensen thuis te brengen. Wie er komt? Alvast NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Leontien van Moorsel. Zij was voor Marianne Vos misschien wel hét boegbeeld van het Nederlandse wielrennen. Ze heeft meerdere wereldtitels op haar naam staan én is een expressieve dame die heel wat te vertellen heeft.

De Tour verloor vorig jaar al vroeg twee topfavorieten, Alberto Contador en eerder in een kasseienrit in barre weersomstandigheden Chris Froome. Ook dit jaar krijgen de renners in de eerste week al kasseien voor de wielen.

VANNIEUWKERKE: Ik hoop dat die rit niet al te veel slachtoffers zal eisen, maar wel voor spektakel zal zorgen. Want de Tours van de voorbije jaren waren nogal saai, telkens gedomineerd door één man. We hebben echt nog eens een spannende Tour nodig.

Een pronostiekje?

VANNIEUWKERKE: Hm. Ik vond dat Froome heel goed reed in de Dauphiné Libéré. Contador heeft de Giro gewonnen. Nairo Quintana is aan het opkomen. En Nibali was in de Dauphiné niet super, maar gaf op bepaalde dagen wel te kennen dat hij over een superconditie beschikt. Als we met vier kandidaat-Tourwinnaars zitten die aan elkaar gewaagd zijn, denk ik dat we een heel mooie, spektakelvolle Tour kunnen krijgen.

En de Belgen?

VANNIEUWKERKE: Tim Wellens kan misschien een rit winnen. Jan Bakelants of Greg Van Avermaet ook, als alles meezit. Jammer dat Philippe Gilbert er niet bij zal zijn. Maar in het klassement zou ik niet te ver denken voor de Belgen.

Je zit ook volop in de opnames voor Merci Merckx.

VANNIEUWKERKE: Daar mag ik nog niet te veel over vertellen. Vanaf dinsdag 1 september gaan we op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx, en we hebben daarvoor de hele wereld afgereisd. Naar alle plekken waar Merckx prestaties heeft geleverd: van Italië over Frankrijk, tot Zwitserland, Nederland en Canada. We hebben gesproken met mensen die hem heel goed hebben gekend, met hem hebben gekoerst of familie zijn. En daar maken we een mooi reisverhaal van. Als je mij op Instagram, Twitter of Facebook volgt, zie je het hele reisschema.

Je trekt je werktempo wel weer aardig op.

VANNIEUWKERKE: Dat heeft te maken met het traject dat ik de voorbije tien maanden heb afgelegd, met die kankerbehandeling. Ik heb gemerkt dat die ziekte mij voor een stuk rijker heeft gemaakt. Dat ik dingen beter tot mij laat doordringen dan daarvoor. Ik heb na de behandeling griep gekregen, dus ik ben een maand flink buiten strijd geweest, waardoor we de opnames achteruit moesten duwen. En nu zitten ze dus gebald in dezelfde periode. Het is wel redelijk zwaar geweest. Maar goed, na de Tour en nog een aantal opnames lijken het voor mij toch een mooie, rustige herfst en winter te worden. Ik heb al een paar periodes in mijn agenda in het rood aangestipt waar niemand tussenkomt.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content