Kapitein-ter-pc – De beste stuurlui staan, of liever zitten aan wal – meer bepaald achter hun pc. Voor één keer is ‘onderdompeling’ niet het gevoel waarop wordt gemikt.

PC, Nadeo/Focus Home Interactive, Gameplay 8 l Grafiek 9 l Geluid 7

De Virtual Skipper-reeks staat al jaren voor de beste zeilsimulatie. Geen wereldschokkende prestatie, want concurrentie is er vrijwel niet, maar dat houdt de makers niet tegen om keer op keer hun beste zeebeen voor te zetten. Deze vijfde editie is helemaal gewijd aan de 32e Americas Cup, zowat de Wereldbeker voor zeilfanaten.

Je hoeft de zeven wereldzeeën niet te hebben bevaren om een aardige prestatie neer te zetten in Virtual Skipper 5: een verzorgd lessenpakket en oefenluik brengen je de nodige vaardigheden en stuurmanskunst bij. Maar de Paul Jambersen en Thomas Siffers onder ons zullen het doorgedreven realisme des te meer weten te waarderen. Zo leert wie zijn concurrenten tijdens de voorronden goed in de gaten houdt, hoe hij ze tijdens de wedstrijd de baas blijft. Ook het gedrag van de zee in de verschillende regio’s en onder diverse omstandigheden zijn bijzonder levensecht. Wind, temperatuur en het zeeoppervlak beïnvloeden elkaar – we hebben het van kenners – net als in werkelijkheid.

Ook de Virtual Skipper 5-vloot heeft een grote realiteitswaarde. Je kan aan het roer van zowat alle twaalf de officiële competitieboten gaan staan en in de veertien trajecten van de Americas Cup voor de eindoverwinning strijden. Om je van een plaatsje aan de start te verzekeren, moet je het eerst wel tegen elf rivalen opnemen in de Louis Vuitton Cup.

Dat een inhaalmanoeuvre tijdens een regatta niet te vergelijken valt met één op Formule 1-asfalt spreekt voor zich, maar in het heetst van de strijd kan ook hier de spanning tot nagelbijtens toe oplopen. Hoe mooi de kustplaatsen waar je langs zeilt – Valencia, Marseille, Trapani, Malmö… – ook weergegeven zijn, je houdt je ogen strak gericht op windsnelheden, zeiloppervlak en de minuten die je nog achterligt op de koploper.

Wie echt competitief ingesteld is, kan ook in cyberspace de zeilen hijsen en door de golven klieven. De Virtual Skipper-reeks heeft een levendige onlinegemeenschap waar je desgewenst een volledige Americas Cup lang kunt opgaan in de illusie dat je zelf deelneemt. Al staat het je ook vrij om ontspannen te spelevaren op exotische locaties, bijvoorbeeld in de schaduw van de Vesuvius of in de baai van Rio.

Gezien zijn nijpende gebrek aan explosies, hectische actie of gratuit bloedvergieten is dit duidelijk geen game voor de massa. Al lopen er anderzijds wel honderdduizenden gamers warm voor burgerluchtvaartsimulators waarin je het landschap onder je tergend traag voorbij ziet kruipen. Doe ons dan toch maar de klotsende golven.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content