VINCE DE PRINS

Van gangsterjoch tot protestrapper: met Vince Staples staat er een jonge stem op die Amerika vertelt waar het op staat. Zijn interviews doen alvast stof opwaaien, zijn debuutplaat hopelijk ook.

Het zou al te gek zijn geen parallellen te trekken tussen ‘king’ Kendrick Lamar en Vince Staples. Beiden groeiden op in een door bendegeweld verscheurde familie in Los Angeles – Lamar in Compton, Staples in Long Beach. Beiden leggen ze hun vinger op de etterende wonden van de VS: rassendiscriminatie, politiegeweld, drugs. Maar waar Kendrick op To Pimp a Butterfly zijn boodschap in een historische, muzikaal duizelingwekkende en zelfreflecterende context plaatst, trekt Vince de luisteraar bij het oor de brutale gettorealiteit van vandaag in. Als ex-lid van de Crips kan de 22-jarige jongeman meepraten over het gangsterleven zoals het is.

‘In de leefwereld van de gangs is het zomer wanneer mensen beginnen te sterven’, verklaart Staples tijdens een interview met The Fader de titel van zijn debuutalbum. ‘Iedereen zit buiten of aan het strand zonder T-shirt.’ Versta: wanneer het warm is, worden de bendetatoeages zichtbaar. Summertime ’06 – Staples was een street punk van 14 – is het persoonlijke relaas van een leven dat evenveel waard is als de bandana waarmee je kleur bekent. Rood voor Bloods, blauw voor Crips, maar de enige kleur van echt belang is die van de dollar: ‘I never vote for presidents/ the only presidents that change the hood is dead and green’, rapt Staples tijdens opener Lift Me Up. Een grimmige baslijn zet een klem op je maag, de ongemakkelijke sfeer en uitzichtloze toon zijn gezet. De change van Obama is ver zoek in het verpauperde gangsterparadijs van North Long Beach, geeft hij in Norf Norf te kennen over broeierige echo’s en schrale beats van Clams Casino . Niks verheerlijking, de realiteit van gang bangers is koud en simpel: overleven. Ook wanneer je gaat stappen met de meiden, zoals in Loca, met percussie op het nerveuze ritme van een polsslag wanneer op weg naar da club de flikken aan het stoplicht verschijnen.

Summertime ’06 is geen feestje. Geen gastverzen van ronkende namen, minimaal omfloerst. De beklemmende teneur is zoals die van zijn maatje Earl Sweatshirt, de scherpte vergelijkbaar met die van Ratking, het gevoel voor detail en de soms gelaten flow herinneren aan Ghostpoet. Maar bovenal is Vince Staples zichzelf, gangsterrapper met een geweten, zónder blad voor de mond. Op zijn debuutsingle Hands Up zei hij het al: ‘I refuse the right to be silent’. Hear hear!

VINCE STAPLES ****

Summertime ’06

hiphop

Def Jam

DOWNLOAD

Norf Norf

Señorita

Surf

JONAS BOEL

Partner Content