VILLA VANTHILT

'VILLA VANTHILT'. Het nieuwe decor in opbouw op de markt van Dendermonde.

Zondag 29/5, 21.00 – één

Waar is de tijd dat zomertalkshow en ondraaglijke lichtheid onvermijdelijk in dezelfde zin verschenen? Die is voltooid verleden sinds Marcel Vanthilt dagelijks chaos ontketent in V illa Vanthilt. En dat belooft deze zomer niet anders te worden. De inwoners van Dendermonde, waar Marcels Villa eerst neerstrijkt, kunnen er al een glimp van opvangen, maar tot nader order blijft het nieuwe decor van Villa Vanthilt strikt geheim. Al wil hoofdredacteur Kris Eyckmans toch een tipje van de sluier lichten. ‘Binnen in de villa zijn er verschillende sets te ontdekken. Vorig jaar liep alles homogeen in elkaar over, dit jaar holt Marcel van de ene wereld in de andere. Dat merk je niet alleen aan de binnenkant, ook van buiten uit kan je de verschillende werelden spotten: van een Provençaals vakantiehuisje naar een Amerikaanse cinema tot kaas met gaatjes. Als absolute eyecatcher is er dit jaar een glijbaan die de bovenverdieping met de onderverdieping verbindt.’

‘Villa Vanthilt’ is al twee zomers lang een schot in de roos. Veel hebben jullie wellicht niet veranderd?

Kris Eyckmans: Het is en blijft een unieke talkshow omdat hij plaatsvindt op een plein in het midden van een stad. Maar het concept, Marcel praat met interessante gasten, dat blijft uiteraard hetzelfde. Al houden we ook nog een ‘specialleke’ achter de hand. Maar daarover later meer.

Een geslaagde verbetering bij het tweede seizoen was het optreden aan het einde van het programma, dat de allure van een festivaloptreden kreeg. Blijft dat zo?

Eyckmans: Ja, tijdens het eerste seizoen speelden de artiesten nog in de studio, maar bij het tweede hebben we gemerkt hoe een optreden voor het opgekomen publiek aanslaat. Vorige zomer hebben sommige artiesten er na de uitzending nog een paar extra nummers tegenaan gegooid. Met die liveoptredens willen we de frisheid van Villa Vanthilt in de verf zetten. Dit is geen programma vanuit een studio in Brussel, Villa Vanthilt komt naar de mensen en straalt vakantie uit. Dat al deze puzzelstukken perfect in elkaar vallen, verklaart volgens mij het succes.

Er was heel wat te doen om de centen. Maar zeg eens wat Dendermonde en Roeselare inhoudelijk aantrekkelijk maakt om er live een programma op te nemen?

Eyckmans: Ben je al eens op de markt van Dendermonde geweest? Die plek is werkelijk ideaal om zomer uit te stralen. Het heeft zelfs iets van Toscane: met al die oude gebouwen en z’n schelpvorm doet de markt van Dendermonde met een beetje fantasie wat aan Siena denken. Ook Roeselare heeft mooie oude gebouwen, al rekenen we daar vooral op het ‘West-Vlaanderen-effect’. Dat speelde vorig jaar in Kortrijk waar er altijd een geweldige ambiance rond de Villa was. Op een zondag stonden het plein eens vol met 4000 man. De keuze voor een stad is dus wel degelijk een inhoudelijke. We hanteren ook een strikte lijst van voorwaarden: zo kunnen er op het plein waar we opnemen gedurende die periode geen markten of andere evenementen plaatsvinden.

Ongetwijfeld lanceert Marcel Vanthilt zichzelf weer als een ongeleid projectiel. Wat is jullie rol als redactie: alles in de mate van het mogelijke in goede banen leiden of de ogen sluiten en zien waar jullie terechtkomen?

Eyckmans: Er zit wel een structuur in Villa Vanthilt die wij in de gaten houden, maar als Marcel een ingeving heeft waardoor alles op z’n kop komt te staan, dan fluiten wij hem zeker niet terug. Steekt hij zijn broek af, of duikt hij in het zwembad: we hebben niet liever. Marcel is ook zo dol op livetelevisie dat hij constant zelf ideeën spuit. Hij is altijd de eerste om in november al te vragen: En mannen, wat gaan we deze zomer doen?’

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content