De wereldeconomie sputtert, de scheiding der machten draait op losse schroeven en in de oude veranda achter ons huis regent het binnen. Gelukkig dat een mens op Belgische popmuziek wél nog bouwen kan. Tegen deze vijf aanstormende beloftes zal dit jaar geen kruid gewassen zijn.

The Galacticos

De hoesfoto van hun eerste release EP Phone Home toont vier nerds in ruimtepakken die klaarblijkelijk aan het lachgas hebben gezeten. Te horen aan de songs van The Galacticos is dat beeld niet eens overdreven: de Limburgers maken haast belachelijk opgeruimde popdeuntjes vol koddige gitaren, aanstekelijke orgels en teksten over drakendoden op het strand. Weird? Jawel, maar ook zeer aanstekelijk!

‘Ep Phone Home’ Ep nu uit.

The Hickey Underworld

Onze kop eraf als deze Antwerpse groep binnenkort niet een van de strafste debuten van het jaar op de markt gooit. Pure popsongs maken de vier heren, zij het in een grimmige, klauwende en dus nogal onaaibare vermomming. Voelde de single Future Words ook bij u aan als een kopstoot gevolgd door een kus? En wat we ook willen weten: was The Hickey Underworld voor de Das Pop-producers werkelijk zo prioritair dat ze de voltooiing van die eigen, al zevenendertig keer uitgestelde nieuwe plaat ervoor lieten schieten? De spanning!

‘The Hickey Underworld’ Cd uit op 9/3.

Jasper Erkens

Even citeren uit de bio van deze singer-songwriter uit Diest. ‘Gitaar voor zijn 11e verjaardag, eigen songs op zijn 12e, eerste concert op zijn 13e, eerste ex-lief op zijn 14e, zilveren medaille en publieksprijs op Humo’s Rock Rally 2008 op zijn 15e.’ Wat van Jasper Erkens, wiens versie van Crazy u onderhand even vaak hebt weten te smaken als het origineel van Gnarls Barkley destijds, dus een veelbelovend muzikant maakt die op 23 maart met een eerste grote plaat voor de pinnen komt. Crazy indeed.

‘The Brighter Story’ Cd uit op 23/3

Team William

Team William heeft iets met fluorescerende melodieën en met gitaarpop uit de Weezer- en Clap Your Hands Say Yeah-school. Bovendien heeft de groep een toetsenist in de rangen die zijn hoofd als percussie-instrument inzet – en dat is vooral live een niet te versmaden troef. Die puike kwaliteiten zouden mooi tot wasdom moeten komen op een eerste, onder toezicht van Mario Goossens (Triggerfinger and many more) opgenomen plaat.

‘Team William’ Cd uit half mei.

Selah Sue

We behoeden ons ervoor om de termen ‘oorspronkelijk talent’ of ‘wereldklasse’ te pas en te onpas in het rond te strooien, maar bij deze 19-jarige psychologiestudente moeten we meer dan gewoonlijk op onze tanden bijten. Sanne Putseys komt uit Leuven, sprong aldaar op een vrij podium in het oor van Milow, en klauterde er sindsdien geregeld uit om diens voorprogramma te verzorgen. Ani Difranco, Melanie en Erykah Badu in één jonge Vlaamse verenigd? Vraag het ons nog eens als ze haar eerste langspeler klaar heeft.

‘Black Part Love’ EP exclusief verkrijgbaar op concerten.

The Next Big Thing II, op 19/2 in de Minnemeers in Gent, met Roadburg, Team William, Steak Number Eight, Arquettes en The Galacticos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content