Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Hoe meer (ondode) zielen, hoe meer vreugd? Bij de matige horrorserie Penny Dreadful alvast niet.

Wat is beter dan één horrorpersonage? Tien horrorpersonages! Dat lijkt de redenering te zijn geweest achter Penny Dreadful, een Amerikaans-Britse gruwelreeks die gemaakt werd door en voor Sky en Showtime. Penny Dreadful speelt zich af in het Engeland van eind negentiende eeuw. De titel verwijst naar een voor die tijd specifiek soort magazines, een soort sensatiebladen vol fictieve verhalen over vampiers, psychopaten en bovennatuurlijke wezens. De reeks is dan ook een soort best of van die verhalen, waarin een hoop bekende personages die bedacht zijn in de negentiende eeuw, zoals het monster van Frankenstein of Abraham Van Helsing, hun opwachting maken.

Ex-James Bond Timothy Dalton speelt Malcolm Murray, een bekende ontdekkingsreiziger wiens dochter Mina jaren geleden ontvoerd werd door een vampier. Hij roept de hulp in van de helderziende Vanessa Ives (Eva Green) om haar terug te vinden en die schakelt op haar beurt de Amerikaanse revolverheld Ethan Chandler (Josh Hartnett) in. Samen duiken ze de victoriaanse onderwereld in, waar zich een nest vampiers ophoudt, en als ze een van die creaturen om het leven brengen, vragen ze bijstand aan Victor Frankenstein, een jonge dokter die gefascineerd is door het menselijke lichaam en (on)sterfelijkheid. Hun zoektocht leidt hen langs de meest bovennatuurlijke plekken van Engeland, waar vampiers, geesten en andere wezens gehuisvest zijn.

Van Supernatural over Grimm tot The Walking Dead en American Horror Story, er is niet bepaald een nijpend tekort aan tv-series waarin horror en het bovennatuurlijke een hoofdrol spelen. Penny Dreadful brengt ook te weinig origineels bij om het verschil te kunnen maken: het verhaal over een groepje ‘misfits’ dat samen ten strijde trekt tegen een mysterieuze vijand is al heel vaak verteld, en de manier waarop oude bekenden als Frankenstein of Van Helsing aan bod komen, is evenmin verrassend. De enige onverwachte naam is die van Dorian Gray, het niet ouder wordende hoofdpersonage uit Oscar Wildes The Picture of Dorian Gray, maar hij blijft weinig meer dan een randfiguur die af en toe mee mag doen. Ook visueel steekt de reeks er niet boven uit: de producenten maken wel dankbaar gebruik van het decor van het victoriaanse Engeland om een donkere, macabere sfeer neer te zetten, maar de losbandige, alles-kan-en-alles-magstijl van bijvoorbeeld American Horror Story ontbreekt.

PENNY DREADFUL SEIZOEN 1 **

Uit op dvd (Universal)

Ook te zien op Netflix

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content