Na de vinylplaat lijkt ook de videocassette terug van weggeweest. Een uiting van noeste nostalgie, want de magneetband heeft geen enkele meerwaarde.

De vinylplaat is, nadat ze jaren in vochtige kelders lag te rotten, weer helemaal en vogue. In tijden van digitale downloads willen liefhebbers hun muziek weer in handen kunnen houden. Bovendien zouden platen ondanks het gekraak of net dankzij een warmer, natuurlijker geluid voortbrengen.

In de filmwereld is er een parallelle evolutie aan de gang. Op www.wewantvhs.com kun je laten weten van welke film je een release op videocassette wilt. De reacties op die site leiden er nu toe dat Paranormal Activity – een film over een door geesten geteisterd koppel die ondanks een schamel budget van vijftienduizend dollar meer dan honderd miljoen opbracht – als Limited Edition op VHS uitkomt.

Het verschil met vinyl is dat VHS geen enkele meerwaarde biedt. De resolutie is bedroevend (333 horizontale beeldpunten tegenover tot 1920 bij Blu-ray) wat op nieuwe televisies tot een vaag, onscherp beeld leidt. Bovendien zijn videocassettes groter en zitten ze in vaak inspiratieloze hoezen, terwijl er sinds de komst van de dvd steeds meer aandacht is voor artwork en een originele verpakking. Hoogstens kun je uit een soort lo-fi retropose zweren bij VHS. Maar het ontbreken van extra’s en de onmogelijkheid om taal en ondertitels te kiezen, wegen voor de echte liefhebber te zwaar door om zich tot videocassettes te beperken.

De Sehnsucht naar vinyl is begrijpelijk: de muziek zit in de groeven verankerd. Videocassettes kampen, net zoals digitale schijven, dan weer met een gebrek aan charme. Elke cassette, dvd of Blu-ray is identiek; alleen elektromagneten en lasers zien het verschil. Wie echt een volwaardige tegenhanger van de langspeelplaat wil, moet eigenlijk nog verder terug in de tijd, naar de filmrollen die als dia’s tegen het licht kunnen worden gehouden. De montage van de rol op de projector is voor de ware cinefiel ongetwijfeld het perfecte voorspel, het kenmerkende geratel van de projector en het geflikker van het beeld de kortste weg naar een cinematografische climax.

Uiteindelijk zullen zowel dvd’s als de aan populariteit winnende Blu-rays tussen de plooien van de geschiedenis verdwijnen. Mp3’s kelderden de cd-verkoop, en video-downloads zullen hetzelfde doen met dvd en Blu-ray. Via de iTunes Movie Store kan je in de Verenigde Staten nu al films en series digitaal kopen of huren. En met een settopbox speel je videobestanden rechtstreeks van het internet op je televisie af. Kortom: fysieke dragers worden sowieso overbodig. Ze schieten trouwens nu al vaak tekort, nu schermen steeds hogere resoluties hebben en acteurs in almaar meer dimensies spelen.

Een verzameling met eeuwigheidswaarde kan dus het best bestaan uit ouderwetse filmrollen, een projector en een wit doek. Ergo: een release op VHS is vooral een intelligente marketingzet. Al kun je in het geval van Paranormal Activity argumenteren dat die film prima past op een ouderwetse videocassette, omdat hij met een handycam is opgenomen, en een wazige, doffe weergave de geloofwaardigheid alleen maar ten goede komt.

Paranormal Activity

Limited Edition op VHS. Nu uit.

Win 5 videobanden van Paranormal Activity en een LG-videospeler. Zie pagina 6.

Trakteert op

FOCUSKNACK .BE

Door Sam De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content