Tien films die Focus Knacku ten stelligste aanraadt.

DOOR Steven Tuffin

1 Ballast H

In Sundance en Deauville gelauwerd debuut van scenarist-monteur-regisseur Lance Hammer over enkele Afro-Amerikaanse gezinsleden in de Mississippidelta, die elk op hun eigen manier de dood van een jonge telg verwerken. Een Amerikaans independent pareltje.

2 Cloud 9 H

Een vrouw voorbij de zestig begint een affaire met een zeventiger.De waarachtige aanpak van Duits filmmaker Andreas Dresen – dit jaar jurylid in Gent – deed dit kleinood tot een van de ontroerendste films van het voorbije festival van Cannes uitgroeien.

3 Delta H

In Cannes waren de meningen over dit Hongaars incestdrama verdeeld. Sommigen vonden het tragische relaas over de verboden liefde tussen een zus en een broer oppervlakkig en saai. Ondergetekende zag een hartverscheurende ‘ back to nature‘-historie, herinnerend aan Stijn Streuvels.

4 Il Divo H

Na Gomorra bewijst ook de winnaar van de Prijs van de Jury in Cannes dat de Italiaanse politieke cinema helemaal terug is. De operateske mise-en-scène van Le Conseguenze dell’amore-regisseur Paolo Sorrentino past perfect bij dit ontluisterende portret van de ongrijpbare Italiaanse politicus Giulio Andreotti.

5 Hunger H

Videokunstenaar Steve McQueen koos voor een meditatieve aanpak van het verhaal van de hongerstaking van Bobby Sands. Hij schonk extra aandacht aan de lichamelijke aftakeling van de IRA-martelaar en won in Cannes terechtde Camera d’Or.

H Somers Town

Amper een jaar na zijn doortastende coming of age-prent This Is England scoort de Brit Shane Meadows alweer niets dan positieve reacties met zijn opvolger. Hoewel Eurostar als financier fungeerde, is dit aangrijpende relaas over de vriendschap tussen een Britse jongen en een Poolse immigrantenzoon allesbehalve een makkelijke reclamestunt.

H Rachel Getting Married

Het filmparcours van Jonathan Demme mag best hobbelig zijn – voor elke The Silence of the Lambs maakt hij wel een The Truth About Charlie – hij blijft een van Hollywoods verrassendste cineasten. Zo ook met dit Dogma-achtig familierelaas, waarin voormalig Disney-prinsesje Anne Hathaway het trouwfeest van haar zus verknalt.

H Man on Wire

In 1977 werd Fransman Philippe Petit gearresteerd na een duizelingwekkende balanceeract op een touw tussen de Twin Towers. Documentairemaker James Marsh reconstrueert op entertainende wijze de voorbereidingen, de uitvoering en de gevolgen van dé artistieke misdaad van de 20e eeuw.

H Tulpan

Alweer een steppefilm? Inderdaad. Maar de winnaar van de Un Certain Regard-competitie in Cannes blijkt een verrassend lichtvoetige variant op Urga en The Story of the Weeping Camel. Of hoe een Kazachse wannabe schaapherder eerst een vrouw moet vinden voor hij op eigen benen kan staan.

H The Wrestler

Na het floppen van tijdreismijmering The Fountain sloeg Darren Aronofsky aan het herbronnen. Dit meeslepende vérité-drama met Tinseltown- has been Mickey Rourke als een worstelaar op retour bleek de perfecte revanche en won in Venetië de Gouden Leeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content